Ondernemend Friesland nieuws

Gemeente bundelt krachten met buren Oost- en Weststellingwerf

Gemeente bundelt krachten met buren Oost- en Weststellingwerf

Zelfstandig Opsterland gelooft in samenwerking. Daar waar her en der in de provincie gemeenten met elkaar fuseren of op zijn minst praten over het opheffen van de eigen gemeentegrenzen, heeft gemeente Opsterland zich al in 2008 uitgesproken voor het behoud van zelfstandigheid. Wel is gekozen voor samenwerking met de buurgemeenten Oost- en Weststellingwerf. Onder de naam OWO bundelen zij hun krachten om samen een krachtige plattelandsregio te vormen. “Samen staan we sterker en kunnen we meer bereiken”, aldus burgemeester Francisca Ravestein van Opsterland.

Het samenwerkingsproces tussen de gemeenten Opsterland en Oost- en Weststellingwerf is in volle gang. Hoewel het hele proces nog maar net is gestart begint het samenwerkingsverband tussen de OWO-gemeenten steeds meer gestalte te krijgen. Dat moet ook wel, legt Ravestein uit, want het wordt steeds lastiger om als gemeente het hoofd alleen boven water te houden. “Er komt heel wat op ons af. We krijgen er taken bij, maar moeten ook bezuinigingen. Vergrijzing en bevolkingskrimp liggen op de loer. Zaken die allemaal een rol spelen bij het leefbaar houden van de gemeente.”

 

Niveau

 

Als je toch zelfstandig wil blijven en tegelijkertijd die leefbaarheid op niveau wilt te houden is samenwerking met anderen noodzakelijk, is de overtuiging van Ravestein “In ons geval is het logisch dat we bij Oost- en Weststellingwerf zijn uitgekomen. We zijn alle drie plattelandgemeenten met veel kernen en dezelfde problematiek. Dat schept al een band.”

 

Door de krachten te bundelen op het gebied van onder andere sociale zaken, ICT en administratie is er al veel winst te halen. Maar ook inhoudelijk, bijvoorbeeld gezamenlijk een backoffice te voeren, kunnen de gemeenten elkaar versterken, vindt Ravestein. “Door gebruik te maken van elkaars deskundigheid en expertise hoef je niet ieder afzonderlijk het wiel uit te vinden. Je kunt leren van elkaar en elkaars sterke punten benutten. ”

 

Eigen beleid

 

Om toch het zelfstandige karakter van iedere gemeente te waarborgen, zullen de OWO-gemeenten wel eigen beleid blijven maken. Samen sociaal beleid ontwikkelen of het samenvoegen van de afdelingen die gemeentelijke belastingen innen, wil niet zeggen dat ook alle tarieven gelijkgetrokken moeten worden. “De tarieven bepalen we zelf. Voor de burger maakt het verder niet uit of de rekening uit Oosterwolde of Beetsterzwaag wordt gestuurd.”

 

De ambtenaren van de OWO-gemeenten hebben er inmiddels al een uitwisselingsprogramma opzitten. Zij hebben een dag bij hun collega’s in de andere gemeenten gewerkt en dat is volgens een Ravestein een groot succes geworden. “Er is heel enthousiast gereageerd. Men heeft bij elkaar in de keuken kunnen kijken en kennis kunnen maken. De lijnen zijn daardoor korter geworden. Men weet elkaar nu sneller te vinden.”

 

De samenwerking wil volgens de burgemeester van Opsterland overigens niet zeggen dat men de andere buurgemeenten voortaan links laat liggen. “Juist niet. Als sterke plattelandsregio, samen vertegenwoordigen we 85.000 inwoners, willen we de band met de omliggende stedelijke gebieden zoals Smallingerland en Heerenveen versterken. Daar profiteert uiteindelijk de hele regio van.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement