Ondernemend Friesland nieuws

Gemeentelijke duurzaamheidslening Smallingerland groot succes

Particulieren installeren vooral zonnepanelen.

Particulieren die gebruik maken van de duurzaamheidslening installeren vooral zonnepanelen om de eigen woning duurzamer te maken. Bijna 60 procent van het beschikbare geld wordt hieraan besteed. Op de tweede plaats staat het isoleren van daken, muren, vloeren en ramen. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de Duurzaamheidslening die de gemeente in 2013 is gestart. De Duurzaamheidslening is een groot succes. Wie er nog voor in aanmerking wil komen moet snel zijn, want de pot is bijna leeg.

Stimulans

De gemeente stimuleert woningeigenaren om hun woning energiezuinig te maken. Dat gebeurt door een lening beschikbaar te stellen van maximaal 7.500 euro met een aantrekkelijke lage rente. Wethouder Marja Krans vindt de stimuleringsregeling een groot succes en is enthousiast. ,,De meeste mensen gebruiken het geld voor de installatie van zonnepanelen. Hiermee leveren ze niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu, maar brengen ze bovendien hun eigen energierekening omlaag'', legt wethouder Krans uit. Deelnemers krijgen een rentekorting van 3 procent op de geldende rente in de markt. Krans: ,,Dat is aantrekkelijk en voor veel mensen net dat duwtje in de rug om te investeren in duurzame maatregelen.''

 

Goedkope woningen

Uit de evaluatie van de gemeente blijkt dat zowel woningbezitters van goedkopere rijtjeswoningen als van duurdere vrijstaande woningen gebruik maken van de regeling. De helft van de aanvragers heeft een betaalbare woning tot 210.000 euro en ruim 20 procent woont in een middel dure woning tot 260.000 euro. Een derde van de aanvragers bezit een duurdere woning. Dat maakt de regeling volgens de wethouder geslaagd. ,,De regeling is voor alle doelgroepen opengesteld en deze zijn ook bereikt. Daarom zien we geen aanleiding om een maximale woningwaarde in te stellen.'' Inmiddels zijn er 50 leningen verstrekt , met een gemeenschappelijke waarde van ongeveer 77.500 euro. Daarnaast investeren woningeigenaren nog eens voor circa 385.000 euro extra in energiebesparende maatregelen. Dit is een mooie opsteker voor de lokale en regionale bouwsector.

 

Hoe werkt de regeling?

Huiseigenaren met plannen om de woning duurzaam te verbouwen kunnen een lening aanvragen tussen de 2.500 en 7.500 euro. De enige voorwaarde die de gemeente stelt is een zogenaamd onafhankelijk energie maatwerkadvies. Hierin staan mogelijkheden om energie te besparen inclusief een infraroodfoto van de woning die warmtelekken zichtbaar maakt. Iedereen met een woning komt voor de regeling in aanmerking. Meer informatie over de Duurzaamheidslening is te vinden op www.smallingerland.nl/duurzaamheidslening.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement