Ondernemend Friesland nieuws

Gerard Borgeld Reizen failliet

De rechtbank in Groningen heeft het faillissement uitgesproken over Gerard Borgeld Reizen. Curator is R.G Holtz van advocatenbureau Bout. Borgeld had het faillissement aangevraagd.

Gerard Borgeld Reizen heeft een schuld van meer dan 1,2 miljoen euro. Dat bedrag wordt nog hoger als de vordering van de belasting komt, dat meldt een curator. Zo heeft touroperator Thomas Cook een vordering van acht ton. Thomas Cook, moederbedrijf van touroperators Neckermann en Vrij Uit, heeft dat geld ook nodig. Thomas Cook is de enige winstgevende poot van het Duitse concern Arcandor, dat ook in grote financiële problemen verkeerd.

De zomerboekingen in het voorseizoen zijn bij alle reisbureaus ver achtergebleven. Hert gaat in de hele branche om een afname van vijftien tot veertig procent. De reisbranche vermoedt dat vakantiegangers voorzichtiger zijn geworden door de crisis. Mensen durven niet zo ver vooruit te plannen als andere jaren en passen goed op hun geld. De reisorganisaties zetten nu in op die koopjesjagers om het seizoen te redden. Toch ziet het ernaar uit dat veel reisbureaus en touroperators in de reisbranche verlies zullen maken dit jaar.

Het eerste grote slachtoffer is dus Gerard Borgeld Reizen Maandag werd al bekend dat er bij Borgeld grote problemen waren. Bij de vestigingen in Assen en Emmen van Gerard Borgeld reizen werd dinsdag de telefoon al niet meer opgenomen. Op het hoofdkantoor in Stadskanaal werd de telefoon nog wel beantwoord, maar de directie wilde geen toelichting geven op de problemen.
Op de website wordt gemeld: 'Wegens omstandigheden zijn wij genoodzaakt om alle filialen te sluiten.Dit betekent niet dat onze service hiermee ophoudt. Wij zijn op dit moment druk bezig met het verstrekken van alle gegevens aan de touroperators zodat u ongestoord op reis kunt.' Wat er met de vestigingen gaat gebeuren is nog niet bekend.

Het nieuws over Borgeld zorgde dinsdag voor grote ongerustheid bij noordelijke vakantiegangers. Voor mensen die al geboekt en betaald hebben is er niets aan de hand, want zij hebben een overeenkomst met een touroperator en niet met Borgeld. Toch wordt het garantiefonds reisgelden overspoeld met telefoontjes van ongeruste vakantiegangers. Klanten van Gerard Borgeld Reizen kunnen zich rechtstreeks melden bij de reisorganisaties. Dat zegt woordvoerder Christiaan Bovenhorst namens reisorganisaties Sudtours, Evenements Reizen en Traxs. Gerard Borgeld. Sudtours verzoekt alle klanten die nog een restant betaling moeten doen, deze direct bij hen te doen en niet meer bij Gerard Borgeld Reizen.

Het Garantiefonds wijst erop dat touroperators een uitvoeringsplicht voor bij Gerard Borgeld geboekte reizen hebben, ook al zijn de reissommen nog niet geheel door het reisbureau betaald. Gedupeerden kunnen zich melden bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden, de SGR, maar dus ook bij de touroperator waarmee gereisd wordt. Zij kunnen contact zoeken via het telefoonnummer 0900-0126.

 

Bron: Liwwadders

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement