Ondernemend Friesland nieuws

Grand Hotel Post Plaza is overgenomen door Hoscom

Grand Hotel Post Plaza is overgenomen door Hoscom

Een prachtig, monumentaal gebouw in de historische binnenstad van Leeuwarden. Grand Hotel Post Plaza is een begrip in de Friese hoofdstad. Het voormalig postkantoor werd in 2008 door hotelondernemer Jan Boomsma omgetoverd tot een viersterrenhotel met congrescentrum. Eind vorig jaar zocht hij een opvolger. Hotelonderneming Hoscom nam Post Plaza op 3 oktober 2013 over. Hoteldirecteur a.i. Erwin Schröder over de toekomst.

“Grand Hotel Post Plaza laten wij Grand Hotel Post Plaza”, begint Erwin Schröder. De business developer bij Hoscom heeft er sinds eind vorig jaar de dagelijkse leiding. “Hoscom is geen hotelketen”, benadrukt hij. “Wij willen dat al onze vijf hotels bedrijven zijn met ondernemerschap en een eigen karakter, een ziel. Wij zien onszelf als een rentmeester die het hotel dat mijnheer Boomsma gerealiseerd heeft voortzet.”
Dat betekent uiteraard niet dat er niet vernieuwd wordt. Schröder heeft ambitieuze plannen met Post Plaza. “Maar die zijn niet door mij, of onze aandeelhouder, van bovenaf opgelegd. Het managementteam beslist zelf. Op die manier waarborgen we die eigen identiteit.”


Openbaar karakter
Samen met het managementteam van Post Plaza werkt Hoscom aan een toekomstvisie voor de onderneming. Schröder ligt een tipje van de sluier op. “Als ik naar het oude postkantoor kijk, zie ik een prachtig monumentaal pand dat van de binnenkant nog vrij onzichtbaar is. We willen bijvoorbeeld onze prachtige zaal Plaza een wat meer openbaar karakter geven. Het zou mooi zijn als ook Leeuwarders daarvan kunnen genieten als ze een kop koffie bij ons komen drinken.”


Een andere ambitie die voorzichtig verder uitgedacht wordt, is de uitbreiding van het aantal kamers. “We hebben 18 prima vergaderruimtes, maar we merken dat in economisch mindere tijden de klappen vallen in de vergadermarkt. Dat terwijl onze 40 hotelkamers regelmatig volgeboekt zijn.”


Waar ook nog over nagedacht wordt, is de uitwerking van het thema. “Dat zal absoluut iets met de geschiedenis van het gebouw als postkantoor te maken hebben”, geeft de hoteldirecteur aan. “Maar dat verhaal kunnen we op verschillende manieren gaan vertellen.”


Grandioos jaar
De stad Leeuwarden was voor Hoscom geen doelgerichte keuze. “Maar de randvoorwaarden hier zijn goed”, vertelt Schröder die zelf in de Friese hoofdstad hotelmanagement studeerde. “Als ik nu door het centrum loop, zie ik dat Leeuwarden veranderd is in positieve zin. Met initiatieven als 3FM Serious Request, Culturele Hoofdstad 2018 en de aanpak van het Zaailand zie ik een stad die aan de weg timmert.” De hoteldirecteur heeft dan ook hoge verwachtingen van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018. “Het gaat een grandioos jaar worden! Een hotel breid je natuurlijk niet uit voor één jaar, maar dit brengt een ondernemersgeest op gang in de stad waar wij met z’n allen nog jaren van zullen profiteren.” Schröder ziet Leeuwarden als een stad met historie, met authenticiteit en met een verhaal. De positieve indruk die hij van Leeuwarden had, is alleen maar bevestigd. “Ik mag natuurlijk geen namen noemen van gasten die we hier de afgelopen maanden gehad hebben, maar dan moet je denken aan de politieke top en hoge mensen uit zowel de culturele- als de zakenwereld. Ik was daar van onder de indruk. Mensen die van buitenaf naar de stad komen, zijn zonder uitzondering verrast door de charme die Leeuwarden heeft.”


Hoscom
Hotelonderneming Hospitality Company (Hoscom) is eigenaar van vijf hotels in Nederland: Delta Hotel Vlaardingen, Badhotel Rockanje, Landgoed de Holtweijde, Grand Hotel Opduin Texel en Grand Hotel Post Plaza Leeuwarden. Kenmerkend voor Hoscom is dat de hotels geen keten vormen, maar ieder een eigen identiteit – een eigen ziel – hebben. Het bedrijf wordt gevormd door aandeelhouder Lucas Petit, Erwin Schröder (business development) en Niek Rietveld (financiën).

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement