Ondernemend Friesland nieuws

Groen licht voor The Tall Ships Races Harlingen 2018

Logo The Talls Ships Races 2018

Samenwerking met Culturele Hoofdstad 2018. 

Harlingen wordt in 2018 opnieuw gasthaven tijdens The Tall Ships Races. Dit maakte Sail Training International (STI) tijdens haar jaarlijkse conferentie bekend. Op 4 november besloot de gemeenteraad dat Harlingen zich wederom kandidaat mocht stellen. De gemeente Harlingen en de stichting Harlingen Sail reageren verheugd op het nieuws. Anders dan in 2014 zal Harlingen in 2018 niet als starthaven maar als finishhaven optreden. Samen met de steden Cherbourg, Sunderland, Stavanger  en Esbjerg is Harlingen de vijfde gasthaven tijdens de race in 2018.

Harlingen finishhaven in 2018

Het besluit van de gemeenteraad om zich kandidaat te stellen is genomen na een officieel verzoek aan Harlingen van Sail Training International. Sail Training International is de organisatie die jaarlijks zeilraces voor Tall Ships organiseert. Het bidbook dat vervolgens door de gemeente Harlingen is ingediend, werd door de STI positief ontvangen. Anders dan in 2014 zal Harlingen in 2018 niet als starthaven maar als finishhaven optreden. Samen met de steden Cherbourg (Frankrijk), Sunderland (Engeland), Stavanger (Noorwegen) en Esbjerg (Denemarken) is Harlingen de vijfde gasthaven tijdens de race in 2018. De exacte datum van de race wordt begin 2015 bekend gemaakt.

 

Gemeente Harlingen

Burgemeester Sluiter is blij dat de gemeente Harlingen wederom is gekozen tot gasthaven voor The Tall Ships Races. “Het is prachtig nieuws dat STI nu definitief besloten heeft tot wat ze Harlingen al veel eerder gevraagd had: deelnemen aan The Tall Ships Races in 2018. Het is nu aan ons om in de komende vier jaar van voorbereiding er minstens zo’n mooi feest van te maken als in 2014. Extra kans is natuurlijk dat we het samen doen met Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018”.

 

Na 2014 is Harlingen ook in 2018 weer deelnemer aan de Tall Ships Races. Dit keer niet als start maar als finish plaats

Stichting Harlingen Sail

Voorzitter van de stichting, de heer J.R. Arends, is vol lof over het besluit van de gemeenteraad en STI. Hij zegt onder meer: “Tijdens de evaluatie van ons mooie zomerevenement, hebben we mogen vaststellen dat The Tall Ships Races een positieve impact hebben gehad op zowel Harlingen als Friesland. We hebben Harlingen als zeehaven op de kaart gezet en laten zien wat we kunnen als de hele gemeenschap zijn schouders eronder zet. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat de lokale en regionale economie aantoonbaar profijt hebben van een grootscheeps nautisch festijn. Het is een opsteker voor onze stad dat de Harlinger politiek de positieve signalen opnieuw in daden heeft omgezet.”

 

Culturele Hoofdstad 2018

Inmiddels is er een veelbelovende start gemaakt met de samenwerking tussen Stichting Harlingen Sail en Stichting Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. In dit kader is al geopperd om augustus 2018 uit te roepen tot een ‘nautisch-culturele’ maand. Tijdens ‘Leeuwarden 2018’ staat er  een driedaags festival op het programma over de rol van de zee in het leven van de Europeanen met als thema ‘The Sea! The Sea!’. De Stichting Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft inmiddels toegezegd ondersteuning te bieden bij de samenstelling en uitvoering van het culturele programma.

 

Maximale betrokkenheid inwoners en ondernemers

De gemeente Harlingen en stichting Harlingen Sail werken samen om ook in 2018 een groots festijn neer te zetten. De uitgangspunten zijn dezelfde als in 2014: maximale betrokkenheid van de inwoners van Harlingen en veel aandacht voor jongereneducatie. Daarnaast zal een intensieve samenwerking met de zeevaartopleidingen worden aangegaan met als doel het recordaantal trainees van 2014 te verbreken. In een vroegtijdig stadium zal daarnaast actie worden ondernomen om een groot aantal private en publieke partners aan het evenement te verbinden.

De Harlinger gemeenteraad vraagt om solide budgettaire garanties. Binnen de raad is besloten om vier jaar lang een bedrag van €125.000,- te reserveren voor de The Tall Ships Races Harlingen 2018 en de provincie Fryslân tot een zelfde financieel commitment te bewegen. Andere aandachtspunten zijn: optimale toegankelijkheid van alle programmaonderdelen voor minder-validen en maximale participatie mogelijkheden voor Harlingen ondernemers.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement