Grondstoffen interessante belegging in tijden van inflatie

Bij edelmetalen denken de meeste mensen aan goud als vluchthaven in onzekere tijden, maar dat is te kort door de bocht, meent Boele. ‘Tijdens de paniek over corona in maart vorig jaar zou je misschien verwachten dat de goudprijs zou stijgen, maar er gebeurde het omgekeerde. De vraag naar dollars was zo groot, dat ook goud werd verkocht.’ Wel zakte goud in die periode volgens de edelmetalenspecialist van ABN Amro minder hard weg dan andere grondstoffen.

Edelmetalen

Maar beleggen in edelmetalen houdt niet op bij goud en zilver. Zo maken veranderingen in de auto-industrie ook minder bekende metalen interessant, waaronder kobalt, lithium, platina, palladium en rhodium. Kobalt en lithium zijn essentieel voor elektrische auto’s, terwijl platina, palladium en rhodium helpen om benzineauto’s efficiënter te maken en platina bovendien gebruikt wordt in waterstofauto’s.

Op edelmetalengebied kan het aanbod de komende jaren wel een grotere kwestie worden dan de vraag, stelt Boele. ‘Niet alle metalen worden overal gevonden, dus bij een grote vraag kan al snel een afhankelijkheid ontstaan van bepaalde landen.’ Daarbij komt dat mijnbouwbedrijven tijd nodig hebben om hun productie op te voeren. Rozemuller: ‘Als we nu allemaal overstappen van benzineauto’s naar voor elektrische auto’s, hebben we wel een probleem.’ Hij ziet beleggen in mijnbouwers als goed alternatief voor een directe belegging in grondstoffen.

Nieuwe impulsen

Zoals gebruikelijk besprak Rozemuller in het begin van de uitzending samen met een beleggingsspecialist ook de actualiteit. Hij is het met Jeff Thijssen van Beleggers Belangen eens dat de markt nieuwe impulsen nodig heeft. Rozemuller: ‘Na de rally van het afgelopen halfjaar is het nu vooral de vraag hoe beleggers zich kunnen positioneren in een periode van oplopende inflatie. Ook in het kader van spreiding kunnen grondstoffen daarin zeker een rol spelen.’ Thijssen: ‘Beleggers hebben nu vooral angst voor inflatie, maar wachten ook op nieuwe impulsen om in actie te komen.’

Rustige tijden bieden een goede gelegenheid om kennis te nemen van de opinies van derden. Thijssen spiegelt zijn mening graag aan die van bankenanalisten en is ook enthousiast over beleggingsclubs voor particulieren. Rozemuller is het volmondig met hem eens, maar heeft wel een waarschuwing. ‘Je ziet steeds meer influencers met een “bijbaantje” als beleggingsspecialist. Daar zou ik nooit op afgaan.’

De achtste aflevering van Beleggers Boulevard is op donderdag 8 juli en heeft als onderwerp rendement maken in tijden van negatieve spaarrente.

Delen via

Vergelijkbare berichten