Ondernemend Friesland nieuws

Groot in het kleine

Groot in het kleine

"Wij hebben weinig van de crisis gemerkt." Al bijna zestig jaar maakt Norma fijnmechanische onderdelen en modules voor internationale spelers, zoals Thales, ASML, Carl Zeiss en Philips. Sinds 2007 heeft het bedrijf dankzij de overname van de Philips-afdeling in Drachten ook een Friese stip op de kaart. Door de wereldwijde focus en een goede spreiding van activiteiten gaan de zaken erg goed.

Het in Hengelo gevestigde Norma was tot 2007 een relatief kleine werkgever met tachtig werknemers. Dit aantal steeg fors in 2007 met de inlijving van Philips-afdeling IMS in Drachten. Toen een jaar later ook de mechanische afdeling van Thales werd overgenomen, telde het personeelsbestand ineens 350 man.
Net geen honderd werken er in Drachten. "De meesten zijn echte vaktechnici op het gebied van verspanen en montage", vertelt Rolf Moedt, bedrijfsleider van Norma IMS in Drachten. In de Friese vestiging van de Norma Groep worden fijnmechanische producten ontwikkeld en geproduceerd. Ook assembleren ze complexe modules en systemen.

 

0,001 millimeter
Moedt: "Onze kracht zit in de ruime ervaring op het gebied van ultraprecisie. We zijn goed in de ultraprecies verspanen. We maken onderdelen met toleranties van 0,001 millimeter. Dit is vrij uniek."
Norma IMS heeft meer ijzers in het vuur om zich goed te onderscheiden van concurrenten. Bijvoorbeeld innovatie en een modern machinepark. "We investeren fors in de nieuwste machines en technieken die er beschikbaar zijn om voorop te blijven lopen", aldus een trotse bedrijfsleider. "Alleen in Drachten investeren we per jaar al meer dan een miljoen in nieuwe technologie."

 

Variatie
De Norma groep kende een paar moeilijke jaren, erkent Moedt. "Maar in Drachten hebben we vrij weinig van de crisis gemerkt. De afgelopen drie jaar zijn goed voor ons geweest. Doordat we in verschillende marktsegmenten opereren, creëren we variatie. Het gaat niet in alle segmenten tegelijk slecht - zo ben je minder gevoelig. Daarnaast zijn de meeste klanten internationals, waardoor we niet erg afhankelijk zijn van de Nederlandse economie."

Wel ziet hij een verschuiving in de werkzaamheden. "Waar we vroeger vooral onderdelen fabriceerden, maken we nu steeds meer modules en systemen. Voorheen assembleerde de klant zelf zijn systemen, tegenwoordig vraagt hij dat aan ons. We zien hierdoor een toename bij montage en cleanroomassemblage. We bouwen bijvoorbeeld complete systemen voor ASML die stekkerklaar opgeleverd worden."

Protonentherapie


De toekomst ziet er goed uit in Drachten. Onlangs verkreeg Norma IMS een langdurende order van ASML om dempers te leveren. "Dit is een geavanceerde module die de demping van de Wafer Machine verzorgt. Hier zullen we in 2014 meer dan duizend van gaan bouwen." Daarnaast heeft Norma IMS steeds meer medische klanten. "We hebben net een order gekregen om modules te bouwen voor een klant in de protonentherapie. Bij deze vorm van kankerbestrijding wordt gezond weefsel minder aangetast. Het is in opkomst in Nederland, maar nog niet breed beschikbaar. Ik vind het mooi dat wij daar aan mee mogen werken."

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement