Ondernemend Friesland nieuws

Haven van Harlingen kraamkamer van duurzame ontwikkelingen

Harlingen Seaport is aangesloten bij de Europese samenwerkingsverbanden CNSS en Lo-Pinod. Clean North Sea Shipping (CNSS) bestaat uit 18 organisaties en zeehavens uit 6 verschillende landen die onder deze noemer samenwerken om zeehavens en zeevaart schoner en milieuvriendelijker te laten functioneren. Lo-Pinod stimuleert het vervoer over water in de Noordzee regio door shortsea routes, lokale havens en verbindingen met het achterland te verbeteren.

Schonere stroom in havens

 

Binnen het CNSS verband wordt ook gewerkt aan milieuvriendelijke energievoorzieningen voor schepen die in de havens aanleggen. Gothenburg en Antwerpen zijn hier actief mee en ook Harlingen biedt schepen stroom aan die uit windenergie is opgewekt. De dieselmotoren van schepen kunnen worden uitgezet en dat levert een behoorlijke reductie van CO2 uitstoot op.

 

Schepen met minder CO2 uitstoot

 

In Noorwegen wordt vanaf januari 2013 een nieuwe veerboot met een capaciteit van 2800 passagiers en een groot aantal voertuigen in de vaart gebracht die op LNG ( Liquified Natural Gas) gaat varen. Dat gaat een CO2 reductie van 20 tot 30 procent opleveren. Bovendien bevat LNG geen zwavel en zware metalen. De bouw van dit schip is het resultaat van een onderzoek in CNSS verband om de bouw van schonere schepen te stimuleren.

 

CNSS doet dit jaar ook mee aan het congres dat 22 mei aanstaande ter gelegenheid van de European Maritime Day in het Zweedse Gothenburg wordt gehouden. Daar staat het thema schoner varen hoog op de agenda.

 

Europese kraamkamers

 

Rik Duijn, directeur van Harlingen Seaport is zeer tevreden over de Europese samenwerkingsverbanden CNSS en Lo-Pinod. “Hierbij profiteert Harlingen als zeehaven optimaal van betrouwbare studies, de beste praktijkvoorbeelden en de nieuwste ontwikkelingen op internationaal niveau. De Europese zeehavens ontwikkelen zich allemaal in hetzelfde spanningsveld van industriële groei en natuurontwikkeling. Het gaat vooral om de zorgvuldige en duurzame inpassing van havenactiviteiten in een kwetsbare omgeving. Met de komst van nieuwe wet- en regelgeving en de toepassing van vernieuwende concepten en technieken blijkt dat deze zaken in de praktijk prima samengaan. Harlingen loopt daarin voorop!”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement