Ondernemend Friesland nieuws

Heerenvener ontdekt de echte Friese vlag

De echte Friese vlag

Het lijkt zo'n simpele vraag, maar het antwoord blijkt in de vergetelheid te zijn geraakt!
Met de discussie rond landsdelen hoorde Eesger Toering van Knooppunt in Heerenveen dat de friese vlag "maar ruim 50 jaar oud" zou zijn. Een bezoekje aan Wikipedia leek uitkomst te bieden, echter de pompeblêdden die daar op de vlag te zien waren deden meer denken aan ingedeukte rode rondjes. Om tot het antwoord te komen bleek een ware queeste noodzaklijk in de vorm van veel speurwerk op internet, de Provincie Fryslân, de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, de Fryske Rie foar Heraldyk en verschillende hulpzame personen.

De heilige graal werd gevonden in het Provinciaal blad van Friesland van 1958 nr. 12. Inderdaad "slechts" een halve eeuw geleden, echter slechts 20 jaar nadat koningin Wilhelmina per koninklijk besluit de kleuren definitief vast legt van de Nederlandse vlag! Bovendien blijkt de oudst gevonden referentie naar de friese vlag uit 1085 te stammen!

 

Daarna werd het interessant om dit "normblad" te gaan vergelijken met een aantal opvallende locaties waar veel mensen de friese vlag en met name het pompeblêd van kennen. Nog afgezien van het punt dat de hoek zelden lijkt te kloppen (34,7°) blijken de pompeblêden niet van de juiste vorm. Zo is pompeblêd in het logo van Omrop Fryslân te plat en de inkeping te breed. Zelfs het pompeblêd van de Fryske Nationale Partij (FNP) verdient revisie, de inkeping is te ondiep en het pompeblêd is te plat. De gevel van het Abe Lenstra stadion komt nog redelijk door de test, hier is het pompeblêd iets te breed, maar de inkeping is goed! Verder blijken diverse vlaggen-verkoop-sites het ook niet zo nauw te nemen, de enige goede vlag is gevonden bij de Dokkumer vlaggencentrale! 

 

Al met al ruim voldoende reden om een speciale website in het leven te roepen (www.echtefriesevlag.nl) om een lans te breken voor de echte friese vlag! Hier is een correct bestand volledig gratis ter download beschikbaar om een ieder in de gelegenheid te stellen de echte friese vlag goed te gebruiken. Daarbij is als ludieke actie een pagina in het leven geroepen om het juiste gebruik van hèt friese symbool onder de aandacht te brengen. Tevens heeft de zoektocht naar de echte friese vlag een nog niet eerder op internet gepubliceerde geschiedschrijving opgeleverd welke zeer de moeite waard is om te lezen!

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement