Ondernemend Friesland nieuws

Henk Feenstra, Feenstra Bouwadvies en Bouwexpertise Noord

Henk Feenstra, Feenstra Bouwadvies en Bouwexpertise Noord

“Wonen op een leuke plek in een leuk huis moet voor iedereen betaalbaar zijn.” 

Sociale woningbouw voor jongeren in Oentsjerk. Nieuwbouw voor starters en jonge gezinnen in Tytsjerk. Investeren in kavels in Burgum-West. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de bijzondere projecten uit de koker van Henk Feenstra, directeur van Feenstra Bouwadvies en mede-initiatiefnemer van Bouwexpertise Noord. Een inventieve ondernemer met een koel hoofd en een warm hart. De schoorsteen moet roken, maar er is ook een sociaal maatschappelijke kant. Tijd voor een nadere kennismaking.

Primeur en doorbraak

In een fase waarin veel woningbouwprojecten op de plank blijven liggen en er vooral voor jongeren weinig kansen op de woningmarkt zijn, werden in Oentsjerk twintig energiezuinige sociale huurwoningen gerealiseerd. Acht half vrijstaande woningen voor jonge gezinnen en twaalf zelfstandige wooneenheden voor alleenstaande jongeren. Een regelrechte doorbraak en een nationale primeur, want woningen met een minimale huurprijs (die aansluit bij de wettelijk vastgelegde grens voor huurtoeslag) werden decennia lang uitsluitend gebouwd door de woningcorporaties. Nu zij terughoudend zijn met het investeren in nieuwbouw in de dorpen, zijn andere partijen opgestaan. Eén van die partijen is Feenstra Bouwadvies uit Oentsjerk. Directeur Henk Feenstra vond een particuliere investeerder die garant wilde staan voor het woningbouwplan voor jongeren in zijn dorp. “Er was al een locatie aangewezen, waar de woningcorporatie acht  sociale huurwoningen mocht bouwen”, zegt hij. “Door omstandigheden kwam dat niet van de grond. Ik vond dat erg jammer. Vooral voor jongeren is er weinig aanbod in de dorpen, terwijl veel jongeren graag in ‘hun’ dorp willen blijven wonen. Als je bijvoorbeeld in Leeuwarden werkt of studeert, dan is dat reuze handig.” Samen met de gemeente Tytsjerksteradiel werd het plan verder ontwikkeld. Het oorspronkelijke idee omacht huurwoningen te realiseren werd uitgebreid naar twintig woningen. Het project is uitgevoerd onder regie van Bouwexpertise Noord (BN), een organisatie die Feenstra samen met Veenstra Bouw in Dokkum heeft opgericht. BN is ontwikkelaar van bouwprojecten (of partner van particuliere opdrachtgevers en gemeentelijke en andere instellingen) en tekent voor de coördinatie van het bouwproces. Feenstra is eveneens betrokken bij nieuwbouwprojecten in Tytsjerk, waaronder starterswoningen (koop én  huur).

 

Sociale woningbouw, nieuwbouw voor starters en jonge gezinnen in Tytsjerk en investeren in kavels in Burgum-West 

Denken in kansen

“Wonen op een leuke plek in een leuk huis moet voor iedereen betaalbaar zijn”, stelt Feenstra. “Al heb je een beperkt budget, je moet de kans krijgen een woning te kopen of te huren. Ook in je eigen vertrouwde omgeving, vlakbij vrienden en familie, met goede voorzieningen in de regio en Leeuwarden op korte afstand.’’ Bijzonder is ook de aankoop van kavels in Burgum-West. Dat gebeurde via een online veiling van Rabobank. Een goede zet, zo is inmiddels gebleken, want van de dertig woningen die Feenstra hier heeft gepland is het merendeel amper een jaar later al verkocht. “Dit is de eerste keer dat we online een bod hebben gedaan. Heel apart hoor. Met één muisklik ga je een groot avontuur aan…” Zijn passie voor architectuur en bouwen heeft hij niet van een vreemde. Hij is ermee grootgebracht, want zijn vader werkte ook in de bouw. “Ik heb altijd vakantiewerk gedaan in de bouw. Met enorm veel plezier. Ik wist al vrij snel dat ik in deze sector iets wilde doen.” Na zijn mbo opleiding bouwkunde aan de slag bij Bonnema Architecten in Hurdegaryp en daarna bij Alynia Architecten in Harlingen. “Ik heb daar veel geleerd. Een boeiende periode. In Hurdegaryp heb ik nog onder Abe Bonnema mogen werken. Een bijzonder mens. Hij kon het met alle rangen en standen van de samenleving prima vinden. Zo af en toe kwam hij op de studio. Dan kreeg je soms een bemoedigende klap op je schouder.” Op zijn vijfentwintigste begon hij voor zichzelf. “Bij een architectenbureau ben je met een deel van een proces bezig. Ik wilde graag van a tot z bij een project betrokken zijn. Contact hebben met alle betrokken partijen. Vanaf het contact met opdrachtgevers tot en met de oplevering. Dat kan nu en daar geniet ik van.” Werken vanuit Tytsjerksteradiel bevalt hem overigens prima. “De gemeente heeft het goed voor elkaar. Ze proberen altijd om dingen op te lossen en mogelijk te maken. De positieve benadering. Denken in kansen en niet in problemen. Zo zit ik zelf ook in elkaar.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement