Ondernemend Friesland nieuws

Herstel economie zet voorzichtig door

De Nederlandse economie groeit in oktober met 0,9 procent. Dat voorspelt De Stand van Nederland, Z24's barometer voor de conjunctuur. Daarmee zet de groei voorzichtig door. Voor september voorspelde Z24's barometer eerder een toename van 0,7 procent. Na doorrekening met actuele cijfers komt die groei nu uit op 0,3 procent. “Belangrijk is dat Nederlanders nu eindelijk positiever worden over de economie”, zegt Z24-hoofdredacteur Arend van den Berg. “Voor het eerst dit jaar zijn ze optimistischer dan een jaar geleden.” Dat blijkt uit onderzoek van ING, direct na de verkiezingen.

Er zijn ook andere positieve trends. Vanuit Amerika komen licht bemoedigende berichten. De werkloosheid in de VS is nu zo'n 11 procent lager dan een jaar geleden. En de zogeheten Composite of Leading Indicators (CPI), een cijfer dat enkele indicatoren bundelt, zit ook in de lift. Hetzelfde geldt voor de olieprijs. Dat duidt op een aantrekkende wereldeconomie die Nederland in de kaart speelt.

 

Ook de beurskoersen zitten na lange tijd weer in de plus: de AEX sloot vorige maand zo'n 12 procent hoger dan een jaar geleden: de eerste keer dit jaar dat de maand niet met een krimp eindigde. Toch staan nog lang niet alle signalen op groen. Het aantal uitzenduren kromp nog met 4 procent, aldus branche-organisatie ABU. Het aantal vacatures is ook nog lager dan een jaar geleden, zegt carrièresite Monsterboard. En netbeheerder Tennet meldt opnieuw een daling van het elektriciteitsverbruik, terwijl ook de autoverkopen lager liggen dan vorig jaar in dezelfde periode. Maar per saldo zijn de positieve signalen sterker dan de negatieve. Vandaar de groeiverwachting van 0,9 procent voor oktober.

 

In de eerste zes maanden van dit jaar liet de Nederlandse economie volgens de Stand van Nederland, vergeleken met een jaar eerder, telkens krimp zien. In juli en augustus was per saldo sprake van groei noch krimp. Arend van den Berg: “De grote vraag is of het afnemende pessimisme onder consumenten zich ook vertaalt in hogere uitgaven. De btw-verhoging per 1 oktober komt daarom op een ongelukkig moment. Als bedrijven de verhoging daadwerkelijk zichtbaar doorrekenen, kan dat consumenten weer kopschuw maken om eindelijk die portemonnee te trekken.”

 

Over De Stand van Nederland

De Stand van Nederland voorspelt maandelijks de groei of krimp van de Nederlandse economie. De barometer is een initiatief van Z24, de site voor zakelijk nieuws. Het onderliggende model is op verzoek van Z24 ontwikkeld door de Vrije Universiteit in Amsterdam, vakgroep econometrie. Gelanceerd in september 2011 bevat het model 24 binnen-en buitenlandse datasets met een bewezen voorspellende waarde voor de conjunctuur, zoals elektriciteitsverbruik, autoverkopen, uitzenduren en online vacatures. Door het gebruik van deze actuele cijfers kan De Stand van Nederland eerder dan officiële instanties een beeld schetsen van de Nederlandse economie. De Stand van Nederland is opgebouwd uit gegevens van onder andere ABU, Bovag, Bureau of Labor Statistics, CBS, de Nederlandsche Bank, ECB, Eurostat, IFO, ING, Kadaster, Monsterboard, NEVI, ING, NYSE Euronext, OESO, Tennet

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement