Ondernemend Friesland nieuws

Het leven als inhaalrace

Het leven als inhaalrace

De ambities van Otto van der Galien, Energie Service Friesland. ‘Je hebt mensen die heel goed op een winkel kunnen passen. Ik moet vaststellen dat ik daar minder geschikt voor ben. Ik ben het type dat de winkel uit wil bouwen. Groei, ontwikkeling, beweging; daar put ik inspiratie uit. En: ik ben ontzettend nieuwsgierig. Wil graag kansen oppakken! Soms leert het leven je dan nuttige lessen. Bijvoorbeeld: dat je niet alles van vandaag op morgen voor elkaar kunt krijgen. Dat jouw drive, jouw ongedurigheid iets persoonlijks van joú is en niet van een ander. En dat er in het leven ook nog zoiets is als genieten. Het is al laat, wanneer OF in een boeiend gesprek raakt met Otto van der Galien , directeur van Energie Service Friesland (ESF).

Van der Galien is een ondernemer die het leven wil proeven en iedere dag weer dingen over dat leven leert. Terwijl de schoonmaakster huiswaarts keert komen er bijzondere verhalen over tafel. Over opgroeien in een gereformeerd nest, politiek, maar ook over zoiets praktisch als de enorme besparingen die bedrijven kunnen realiseren door hun klimaat op orde te hebben.


“ Onze producten hebben natuurlijk één groot manco en dat is dat ze geen glamour hebben”, zegt Van der Galien. “ Kijk, wanneer je een hippe designkast koopt, of een iMac of een leuke stereo-installatie, dan laat je dat graag zien aan vrienden en relaties. Maar ja, niemand zegt tegen zijn vrienden: moet je eens mee naar boven komen om te zien wat voor een sexy CV-ketel ik nu heb aangeschaft.’ En dat terwijl juist in die ogenschijnlijk saaie apparatuur zoals CV-ketels en airco’s de sleutel ligt voor je lekker voelen. Een goed binnenklimaat is in feite doorslaggevend voor hoe je je voelt in een ruimte. Dat geldt natuurlijk ook voor de werknemers in een bedrijf. Iedere ondernemer zou eens moeten uitrekenen hoeveel energiebesparing, maar óók productiviteit het oplevert wanneer je je binnenklimaat op orde hebt. Nou, dat is dus wat wij doen: we verwarmen in de winter; we koelen in de zomer.”

Liefde

Van der Galien is sinds 2008 directeur van ESF, waarvan het hoofdkantoor in Heerenveen staat. Het bedrijf is de grootste onafhankelijke serviceorganisatie in Fryslân op het gebied van verwarming, warm water, koeling en duurzame technieken. De servicemonteurs bedienen 40.000 huishoudens en honderden bedrijven met een 24-uurs service. Het bedrijf kenmerkt zich door vernieuwing. “ Maar”, zo stelt Van der Galien, “ dat is eerder een mentaliteit dan de drang om apparatuur constant te vervangen. Duurzaamheid staat bij ons voorop. Maar dat is natuurlijk een ietwat gehypte term. Wij willen dat concreet maken. Bij ons betekent dat niet alleen oog hebben voor het milieu, maar ook zorgen dat de installaties van onze klanten met liefde worden onderhouden, zodat ze jaren meegaan. We zijn er zelfs een campagne over gestart (Van der Galien doelt op de recente campagne ‘Hou je ouwe goed’ , red.).”Een gedegen bedrijf dus, waar met Friese nuchterheid een breed dienstenpakket wordt aangeboden. Van CV-ketels tot zonnepanelen en van airconditioning tot warmtepompen. En veel service. Wie wil weten wat ESF allemaal biedt kijkt even op de website van het bedrijf. De vraag dringt zich op: hoe komt een bedrijf als ESF er toe om een a-techneut als Van der Galien als directeur te benoemen. “Dat was inderdaad een risico”, beaamt de directeur. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor mij persoonlijk. Aan de andere kant was het natuurlijk wel een bewuste keuze. Deze markt is ontzettend in beweging. Dan moet je daar de juiste strategische keuzes in maken en de mensen vervolgens mee krijgen. Dat vind ik geweldig werk. Ik ben mijn carrière begonnen in het onderwijs en een klein stukje van dat coachende is nooit meer weg gegaan. Ik voel me vooral een peoplemanager.”

Ongeluk

 

Zijn drijfveren zijn zelfs voor hem niet altijd duidelijk. “Ik ben een toekomstdenker en ik realiseer graag plannen. Maar waar die ambitie vandaan komt? Ach, zoals iedereen ben ik gevormd door het nest waar ik uit kom en door de dingen die ik heb meegemaakt. Ik kom uit een gereformeerd gezin, ben gaandeweg mijn leven overtuigd liberaal geworden (Van der Galien is behalve directeur ESF ook Statenlid voor de VVD, red.). Iets van arbeidsethos, gekoppeld aan het liberale beginsel van hard werken aan je eigen ontwikkeling, dat past mij heel goed. Maar graaf je dieper in mijn leven dan kom je op andere dingen. Zoals het ongeluk dat ik had toen ik vijf was. Mijn vader was conciërge op een school in Leeuwarden en ik was een keer mee. Op een onbewaakt ogenblik viel ik van de tweede etage acht meter naar beneden en kwam ik terecht op een granieten vloer. Meer dood dan levend werd ik afgevoerd naar het ziekenhuis. Diagnose: een ernstige schedelbasisfractuur. In die tijd was dat nogal wat hoor. Ik mocht de rest van mijn jeugd heel veel niet. Ik had veel hoofdpijn en moest lange tijd voorzichtig zijn met sporten en andere inspanning. Het voelt alsof ik daardoor veel heb gemist, laat op gang ben gekomen en nog altijd bezig ben met een soort van inhaalrace.”


En dus pakt Van der Galien veel op. Zoals het lidmaatschap van de Friese staten, voor de VVD. “ Ik vind het inspirerend om op provinciale schaal zaken voor elkaar te krijgen, zoals bijvoorbeeld een goede infrastructuur. Maar een echt politiek dier ben ik niet. Ik heb niet zoveel op met politieke spelletjes; ik focus me altijd erg op de inhoud en op het zoeken naar oplossingen voor kwesties.”

 

Zijn ambities met ESF reiken verder, maar de omstandigheden nopen hem soms om op zijn handen te zitten. “We opereren in een markt waar veel aan de hand is. Je hebt met trends te maken, partnerships, aandeelhouders, concurrenten. Je hebt dus met veel factoren te maken en soms moet je wachten op beweging voordat je zelf iets kunt doen. Gelukkig heb ik inmiddels een beetje geleerd om soms over te gaan op een andere versnelling. Een reisje af en toe helpt daarbij ook. Zo ben ik onlangs twee weken op de Kaapverdische eilanden geweest. Toeristisch gezien geweldig, maar het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Dat biedt natuurlijk ook wel kansen. Dus kijk ik tijdens zo’n trip ook altijd naar de mogelijkheden die er liggen voor ESF. Kortom: een vakantie met toch nogal wat afspraken. De eerste dagen hield ik mijn gebruikelijke hoge tempo aan. Dan loop je daar in de brandende zon met boodschappentassen over straat te jakkeren. Na enkele uren ben je kapot. Dan doe je het snel anders. Ach ja, zo leer je iedere dag.”

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement