Ondernemend Friesland nieuws

Het Tekengilde start nu ook in Leeuwarden

Oog voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Het leerwerkbedrijf ‘het Tekengilde’ heeft een vestiging geopend in Leeuwarden. Het Tekengilde is een innovatief leerwerkbedrijf dat voor woningbouwcorporaties, makelaars, tekenbureaus, bouwbedrijven, gemeenten en andere opdrachtgevers commercieel tekenwerk verricht. Bij het invullen van de vacatures is vooral zocht naar kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Directeur Karel Toering vond ze via de Leeuwarder Werkacademie.

Toering is zeer te spreken over het kwalitatief hoge niveau en de inzet van de kandidaten die hij via de Werkacademie heeft gevonden. Die organisatie brengt werkgevers en werkzoekenden bij elkaar. Zij stellen de beste kandidaten voor aan de werkgever en bereiden werkzoekenden voor op het sollicitatiegesprek en het werk. “Ik hoef deze mensen niet eens te motiveren”, stelt hij met een tevreden gevoel vast. “Ze zijn van zichzelf al heel enthousiast en je ziet ze hier helemaal opbloeien. Het is een genot om met deze mensen te mogen werken.”
 
Het Tekengilde, sinds april dit jaar succesvol in Haarlem,  biedt niet alleen werk aan ervaren technische tekenaars, maar dus ook aan leerlingen en beginnende gezellen. Het eenvoudige, repeterende werk dient als basis voor de opleiding en het opdoen van werkervaring van de leerlingen en beginnende gezellen. Het gespecialiseerde werk wordt door ervaren gezellen en de meester zelf uitgevoerd.
 
In Leeuwarden is het Tekengilde nieuw. Het heeft onderdak gevonden in het pand van Elkien aan de Marshallweg. “Voor die woningcorporatie gaan we de komende twee jaar de plattegronden van het bestaande woningenbestand digitaliseren”, vertelt Toering. Maar het jonge bedrijf heeft inmiddels al meer opdrachtgevers. “Zo verzorgen we voor Friese makelaars de digitale tekeningen van plattegronden van woningen die je bijvoorbeeld ook op Funda ziet staan. Daarnaast ben ik in gesprek met andere woningstichtingen en makelaars. We hebben nu in Leeuwarden vijf man werken, maar ik verwacht straks nog veel meer werk en denk dat we op termijn nog meer mensen aan een baan kunnen helpen.”
Daarnaast is het mogelijk om via het Tekengilde veiligheidskeuringen te laten  uitvoeren en woningen te voorzien van een energielabel. “In de regio Noord-Holland doen wij dit al met succes voor een aantal woningbouwcorporaties”, vertelt Toering. “De nieuwe jongens hier volgen daarvoor een opleiding tot inspecteur, de eerste lessen hebben ze inmiddels achter de rug.”
 
Wethouder Economische Zaken Henk Deinum vindt het mooi om te zien hoe het Tekengilde een eeuwenoude ambachtsmethode hanteert, maar nu op sociale en moderne leest geschoeid. “In de Hanzetijd leidden gildemeesters hun leerlingen immers ook op tot ze zelfstandig het vak konden uitvoeren, wat eeuwenlang zorgde voor goede ambachtslieden”, zegt hij. “Die behoefte is er, zo blijkt uit de eerste contracten. Het Tekengilde is dan ook meer dan welkom in de gemeente, knap dat zij dit gat in de markt hebben gevonden!"

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement