Ondernemend Friesland nieuws

Het verleden

Ik ben geen type die blijft hangen in het verleden. Sterker, een NLP-specialist (Neuro Linguistisch Programmeren, zie Wikipedia) vertelde mij laatst dat ik een echte ‘toekomstdenker’ ben. Is overigens niet zo positief als het klinkt, maar dit terzijde.


En toch is geschiedenis altijd mijn favoriete vak geweest. Je komt het overal tegen. Zo drong het verleden zich - toen onze kinderen nog klein waren - op charmante wijze aan mij op toen wij met de familie een zesdehans caravan kochten. Een TEC uit 1971. Wat hebben wij een lol gehad met die vintage sleurhut, behangen met geblokte gordijntjes, waar de geur van Mies Bouwman zo’n beetje uit iedere kast sijpelde. Sorry overigens, voor deze misschien wat onsmakelijke vergelijking. Maar goed, ik word wat sentimenteel.

Het verleden is soms mooi. Ik heb het niet over die irritante SP of PVV-sentimenten van vandaag de dag, hoor. Dat dwepen met de tijd dat pensioenen nog écht verzekerd waren, de Grieken nog lekker onderdrukt werden en de gulden het kaboutertje in de monetaire wereld was? Nee, ik word daar een beetje misselijk van. Ik heb het gewoon over beelden. Alles draait om innovatie. Maar soms verlang ik naar de iconen uit mijn jeugd. Voetballers met bakkebaarden. Minimalistische stoelen zonder franje. Auto’s met kleine ronde koplampen. En ach gut, die prachtige witte randjes om de foto’s in het familiealbum. Ik mis ze.

 

En: ik ben de enige niet. Massa’s mensen hebben er last van. De iPhone webapplicatie (App) Hipstamatic haakt er op in. De app, die je telefoon als het ware omtovert tot vintage camera is immens populair. Retrofoto's worden massaal geüpload op social media als Facebook, Flickr en Twitter. Daar gaan we bij OF overigens aan mee doen. U kunt er zelfs een flinke prijs aan over houden. Ergens rond pagina 29 leest u er meer over.

 

Het verleden bracht ons allen wat we nu hebben. Met de aankomende vakanties gun ik u als ondernemer dat u daar op het strand eens bij stil kunt staan. Dat u tussen de cocktails door even die akelige recessie kunt vergeten en met trots en zelfreflectie na kunt denken over wat u heeft bereikt. Mocht u dan door sentimenten worden overvallen, of ineens toch het idee hebben dat gekke Geert het allemaal goed heeft gezien dan geef ik u graag één tegeltjeswijsheid mee, voor op het kastje van uw caravan of tent: het verleden moet een springplank zijn, geen hangmat.

 

Ik wens u een fijne vakantie, waar dan ook in (een verenigd) Europa.Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement