Ondernemend Friesland nieuws

ICT beveiliging is een kwestie van bewustwording

Met een nepmailbericht met een uitnodigende tekst (Phishing) heeft Arrix haar relaties laten inzien dat iedereen hierin kan trappen, als je niet weet waar je op moet letten..Het mailtje verleidde tot doorklikken en het achterlaten van gegevens, met alle gevolgen van dien… Deze actie was bedoeld om klanten en prospects uit te nodigen voor het Arrix Security Seminar van afgelopen dinsdag. Hoewel iedereen op de hoogte is van de bekende (nep)bankmailtjes is een valkuil zo gemaakt. Het bevestigt de visie van Arrix, dat zelf ervaren meer openheid biedt naar veilig werken. Anders overkomt het alleen de “buurman” maar!

Klanten van Arrix Automatisering in Drachten zijn enorm geschrokken. Ze namen deel aan een seminar over Security. Na een algemene presentatie over de risico gebieden, ontstond een interactieve situatie. Klanten vertelden uit eigen ervaring wat er binnen de organisatie speelt en het werd al snel duidelijk dat veel bedrijven onnodig risico’s lopen en ook geconfronteerd zijn met criminele activiteiten. Algemene conclusie was dat het management te ver van automatisering afstaat en teveel de ogen sluit voor de gevaren door onwetendheid. Een ander zeer belangrijk element is dat medewerkers zich ook niet bewust zijn van de Security risico’s. Arrix wil geen bangmakerij, maar juist bewustwording stimuleren voor veilig werken met automatisering.

 

De schrik zat er goed in op het moment dat de Security specialisten van Arrix een live demonstratie gaven en lieten zien op welke wijze hackers werken! Er zijn op internet kant en klare hackersprogramma’s beschikbaar die eenvoudig zijn in te zetten voor hack doeleinden. Tijdens de live demo werd als snel duidelijk dat men simpel kan inbreken als een gebruiker zijn pc niet op orde heeft. Ook toonde men aan op welke wijze naïef gedrag wordt afgestraft. Het volledig pc gebruik werd derhalve overgenomen. Als grap werd via het hacken een foto gemaakt van het slachtoffer via de webcam en werd de pc uitgedaan.

 

Het succes van dit seminar geeft aan dat bedrijven vaak wel weten dat er iets gedaan moet worden aan hun ICT beveiliging, maar niet weten op welke manier zij dit in moeten vullen. Bewustwording bij medewerkers speelt hierin een grote rol. Beveiliging is niet alleen de verantwoordelijk van de systeembeheerder, maar voor iedereen die met ICT te maken heeft. Arrix heeft daarom besloten om soortgelijke sessies ook op locatie, bij bedrijven te organiseren.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement