Ondernemend Friesland nieuws

Ieder talent telt op conferentie Dokkum

Hoger onderwijs benutten als aanjager van werkgelegenheid voor de regio Noordoost Friesland was de oproep van Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO Raad, tijdens de conferentie 'De kansrijke leerling in Noordoost Friesland'. Het blijkt namelijk dat 50% van de afgestudeerden in de regio blijft in termen van werk. Bovendien creëren hoog opgeleide mensen nieuwe banen in een regio. Deze conferentie bracht donderdag 6 november 2008 in het Colosseum te Dokkum ondernemers, onderwijs en overheid uit de regio Noordoost Friesland bij elkaar. Namens de NOFA gemeenten verwees burgemeester Aalberts naar het bestaande jeugdbeleid met veel aandacht voor scholing en zorg. In de afsluiting benadrukte Piet Adema, gedeputeerde van de Provinsje Fryslan en gebiedsgedeputeerde van de regio Noordoost Friesland, de betrouwbaarheid en de hoge arbeidsethos van de beroepsbevolking in Noordoost Friesland.


Denk in ketens
Volgens Doekle Terpstra moeten we af van het institutionele denken. Denk in ketens, zoals VMBO, MBO en HBO. Zorg ervoor dat jongeren diploma's behalen en zich kunnen blijven ontwikkelen. Er dient sprake te zijn van een partnership tussen onderwijsinstellingen om deze doorlopende leerlijn te garanderen.

Een andere keten is onderwijs en ondernemer met ieder een eigen verantwoordelijkheid. Het onderwijs bereidt jongeren voor op het functioneren in het bedrijfsleven. Jongeren zijn dan ook meer dan alleen 'de handjes van het bedrijfsleven' om urgente werkzaamheden uit te voeren. Op lange termijn zijn het vakmensen die direct inzetbaar zijn. Volgens Piet Adema, gedeputeerde van de Provinsje Fryslan en gebiedsgedeputeerde van Noordoost Friesland, hebben de accountants het goed begrepen. Zij bieden jongeren na het voortgezet onderwijs al een gecombineerd opleidings/werktraject aan. Voordelen van deze manier van werken is vakbinding op jonge leeftijd en directe inzetbaarheid.

'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'
Volgens burgemeester Aalberts van de gemeente Dantumadeel moet je als regio Noordoost Friesland jongeren iets te bieden hebben wil je dat jongeren in de regio blijven. 'En dat heeft onze regio, denk maar aan het feit dat onze regio de veiligste regio is van Nederland'. Daarnaast is er sprake van een hoog voorzieningen niveau op het gebied van sport, dorpshuizen en sociaal cultureel werk. Andere voorbeelden zijn NOFA meldpunt schoolverzuim, glasvezel netwerk van Kabel Noord, leerbedrijf NOFCOM en de centrale as. In deze ontwikkelingen dient de regio Noordoost Friesland de lat hoog te leggen.

Kennisontwikkeling
In de kleine groepen werden diverse stellingen besproken in relatie tot de 'Kansrijke leerling in Noordoost Friesland'. Hoe binden we jongeren om in Noordoost Friesland te blijven in de zin van wonen en werken. Samenwerking is het toverwoord. Binnen het onderwijs. Tussen onderwijs en bedrijfsleven. Maar ook samenwerking met andere regio's zoals bijvoorbeeld Leeuwarden. Op deze manieren is er sprake van kennis ontwikkeling binnen de regio. Met werkgelegenheid, maar ook een boeiende regio als resultaat.  Voor meer informatie www.noordoostfriesland.nl

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement