Ondernemend Friesland nieuws

Ingenieursbureau Tijhuis ontzorgt recreatieondernemer

Zwemwaterkwaliteit steeds belangrijker

Tijhuis Ingenieurs uit Heerenveen is een adviesbureau voor projecten op het gebied van waterbeheer en werkt hoofdzakelijk voor overheden. In toenemende mate blijken ook recreatieondernemers belang te hebben bij schoon en veilig recreatief water. Voor recreatiewaterbeheerders heeft het ingenieursbureau een dienstenpakket opgesteld, waarmee de belevingswaarde van het recreatiewater kan worden verhoogd en een negatief zwemadvies kan worden voorkomen.

‘Een negatief zwemadvies zit in een klein hoekje’, aldus Marieke Euwe van Tijhuis Ingenieurs. Het belang van schoon en veilig recreëren aan het Friese water dringt, met iedere beperking voor de ondernemers, meer en meer door.  Blauwalg, vissterfte, stankoverlast zijn reële risico’s waar een recreatieondernemer niet op zit te wachten. De ingenieurs van Tijhuis bieden in overleg met gemeenten en het Wetterskip Fryslân de particuliere ondernemers een dienstenpakket aan, waarmee het beheer van het recreatiewater van aanleg tot monitoring wordt geregeld.

 

De ondernemer maakt een keuze voor zwemwater, viswater of voor optimaal vaarwater. Lang niet altijd gaan alle functies samen. ‘De wens van de ondernemer geldt als uitgangspunt, maar waterkwaliteittechnisch zijn niet alle wensen te combineren. Door kleine ingrepen is veel winst te boeken’, vertelt Euwe. Als voorbeeld wordt de beleving van water genoemd. Natuurlijke oevers met weelderige plantengroei gaat niet goed samen met zwemwater. Bij een overwogen keus van de inrichting is het beheer en onderhoud heel goed te sturen. Bij een systematische aanpak van beheer en maai,- en baggeronderhoud wordt overlast voorkomen. Gedurende het seizoen zorgt een periodieke monitoring ervoor dat tijdig ingegrepen kan worden bij calamiteiten.

 

In de praktijk blijkt vooral achterstallig onderhoud tot de meeste problemen te leiden. Niet overal is de onderhoudsplicht even duidelijk. Wetterskip Fryslân, gemeenten en de Provincie Fryslân spelen alle drie een rol in toezicht en handhaving. Hierin is door juiste afspraken te maken winst te boeken. Een negatief zwemadvies is het resultaat van een rits aan oorzaken. Tijhuis Ingenieurs structureert de problemen en biedt hier in een totaalpakket.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement