Ondernemend Friesland nieuws

Jan Kees de Jager: vertrouwen nodig voor herstel

Rabobank Burgum de Lauwers bijeenknkomst met Jan Kees de Jager

Dinsdag 19 maart organiseerden Rabobank Burgum-De Lauwers en Rabobank Drachten gezamenlijk de Visielezing in Schouwburg De Lawei in Drachten. Sprekers waren Rabobank topman Bert Bruggink en oud-minister van Financiën, Jan Kees de Jager. Bij de bijeenkomst waren bijna 800 gasten aanwezig.

Bert Bruggink, Raad van Bestuur van Rabobank Nederland, behandelde de opeenvolgende crises; van de kredietcrisis, landencrisis, pensioencrisis tot de voedselcrisis. Hij ging in op het ontstaan ervan en met humor en kennis leidde Bruggink de aanwezigen door Europa en de opvallende economieën daarbuiten. Waarom staat Griekenland er zo slecht voor? En Japan juist zo goed? Bruggink eindigde met zijn visie op de oplossing: een stabiel fiscale beleid door de overheid en meer vertrouwen bij de consument. “Alles is psychologie, eigenlijk is de basis van de huidige crisis een vertrouwenscrisis”, aldus Bruggink.

 

Visie op herstel

Na de pauze kwam oud-minister van Financiën, Jan Kees de Jager aan het woord. Aan de hand van anekdotes deelde hij zijn ervaringen met de politiek als ondernemer én over zijn tijd als politicus. De ondernemers herkenden het verhaal over onnodige regels die het ondernemen soms lastig maken. De Jager gaf aan dat juist deze ervaringen de reden waren om de politiek in te gaan: “Ik kreeg de kans om er zelf iets aan te doen en dat heb ik gedaan”. Daarna ging hij in op de Nederlandse economie en wat volgens hem onze grootste uitdaging is; Europa op orde krijgen. Volgens De Jager is herstel mogelijk, als we trots zijn op het ondernemerschap in Nederland, ambitieus en innovatief zijn en oog hebben voor de opkomende markten. “Ergert u zich niet, maar verwondert u zich over de mogelijkheden die er zijn”.

 

Vragen uit de zaal

Beide sprekers boden het publiek ruim de tijd om vragen te stellen en hier werd volop gebruik van gemaakt. Vragen over de pensioenen in Nederland, hoe de binnenlandse arbeidsproductiviteit verhoogd kan worden en over de regelgeving waar banken mee te maken hebben. Jan Kees de Jager kreeg vragen over de politieke keuzes in zijn regeerperiode. Waarom is er bijvoorbeeld niet gekozen voor het verlagen van de hypotheekrenteaftrek? In zijn antwoord betrok hij afspraken binnen het Regeerakkoord, en de voors en tegens van het aanpassen van deze aftrek.

 

Positieve reacties van gasten

Na het officiële gedeelte bleven beide sprekers aanwezig in De Lawei, zodat een ieder nog vragen kon stellen. Dat de lezing veel had losgemaakt bleek uit de reacties. “Ik heb enorm genoten van de presentatie van Bert Bruggink en de interactie met Jan Kees de Jager” aldus een gast van de Rabobank.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement