Ondernemend Friesland nieuws

John van den Heuvel: Cybercrime is een urgent probleem

John van den Heuvel: Cybercrime is een urgent probleem

Misdaadverslaggever John van den Heuvel sprak vanmiddag tijdens de lunchbijeenkomst van de Commerciële Club Leeuwarden. Hij vertelde over de historie en actualiteit van misdaad in Nederland. Van den Heuvel blikte terug op zijn carrière als misdaadverslaggever tot dusver. Hij vertelde onder andere over hoe hij via Johnny Mieremet inzicht kreeg in het reilen en zeilen in de onderwereld. Mieremet vertelde hierover op eigen verzoek nadat hij een aanslag had overleefd. ,,Hij legde me uit hoe criminelen in de onderwereld geld witwassen, noemde namen van een grote investeerder en bracht Endstra en Holleder in beeld.” Later werd Mieremet zelf geliquideerd in Thailand.

De meeste criminelen uit de onderwereld zijn mensen met humor en intelligentie, heeft Van den Heuvel ervaren. Bedrijven kunnen soms een vriendschappelijke band met dergelijke criminelen krijgen zonder te weten van hun achtergrond. Ze kunnen zodoende ongewild verstrikt raken in een crimineel web. Van der Heuvel legde uit dat dit te voorkomen is. ,,Ken je zakenpartner, houdt zakelijk en privé gescheiden en schakel professionele hulp in als je bijvoorbeeld wordt afgeperst. Op het moment dat je ook maar één euro betaalt, zit je in de problemen.”
 
Ook ging Van den Heuvel in op de hedendaagse criminaliteit die zich vooral op internet afspeelt; ‘cybercrime’. Een lastige vorm van criminaliteit om te bestrijden, niet in de laatste plaats omdat internet grenzeloos is. In andere landen heb je als politie met bureaucratie te maken wat vertragend werkt. Cybercrime is een urgent probleem. De schade die het aanricht, is groter dan criminaliteit op het gebied van drugs.
 
John van den Heuvel begon zijn carrière ooit bij de politie. Later ging hij aan de slag bij de Telegraaf, waar hij nog altijd werkt. Hij is verder verbonden aan RTL Boulevard, presenteert Da’s je goed recht (later Recht Gezet!) en heeft verschillende boeken geschreven, onder andere over Desi Bouterse.
 
De Commerciële Club Leeuwarden is dé netwerkclub voor het Leeuwarder Bedrijfsleven. De CCL organiseert o.a. eens per maand een lunchbijeenkomst met prominente sprekers als Erben Wennemars, Maurice de Hond, Stacey Rookhuizen, Onno Ruding, Jan-Kees de Jager etc.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement