Ondernemend Friesland nieuws

KM Yachtbuilders met twee jachten en nieuw Bestevaer concept op Hiswa te Water

Blikvis KM Yachtbuilders bij Hiswa te Water

Iedere werf neemt een ‘uniek’ schip mee naar de Hiswa te Water. Maar wat is nu eigenlijk ‘uniek’? Volgens de Dikke van Dale, “enig in zijn soort, heel mooi”. En dat is zeker waar wat betreft de Bestevaer 49ST ‘Zwarte Raaf’.  Er is namelijk geen tweede van, dus enig in zijn soort. Hoewel er meerdere Bestevaers van 49 voet rondvaren, is geen enkel schip gelijk. Iedere eigenaar heeft zijn eigen wensen; een lift kiel, geverfde romp, design interieur, of juist terug naar de basis. Echte custom-built schepen dus, als een Italiaans maatpak.

De Zwarte Raaf

We vroegen aan de eigenaar van de ‘Zwarte Raaf’ wat zijn wensen waren toen hij zijn schip liet bouwen: ”Door één persoon te zeilen, een helmstok, zo min mogelijk techniek aan boord, maximale diepgang 2.10 meter, met een modern en toch scheeps interieur.” De ‘Zwarte Raaf’ is duidelijk het kleinere zusje van de ‘Bestevaer II’, het privé schip van ontwerper Gerard Dijkstra. Qua uitvoering en looks is ‘Zwarte Raaf’ vrijwel gelijk aan deze illustere voorganger. Ongeschilderd, met alleen anti slip op de loopvlakken, diepe veilige kuip, waterdichte schotten, geintegreede aluminium bolders en natuurlijk een pilot house. Aan dek een aluminium mast en giek, kotter getuigd.

 

Koopmans 37 Blikvis

Het andere unieke schip wat KM Yachtbuilders toont tijdens de show is een Koopmans 37. Dit keer niet een volledig afgebouwd jacht, maar een ‘casco plus’. De eigenaar kwam bij ons met de wens om zelf zijn schip af te bouwen. Onze expertise qua aluminium bouw had hij wel nodig, specifiek op het gebied van de centerboard kiel en wadpoten. Eeuwe Kooi, eigenaar KM Yachtbuilders: “30 jaar geleden heeft mijn vader, zelf ook engineer en uitvinder, zijn schip ‘De Wadloper’ gebouwd met wadpoten. Op die manier kon het schip, met een gangetje van 20 meter per uur, letterlijk over het wad lopen. Als de lift kiel was ingetrokken en het schip droogviel deden deze wadpoten dienst als steun. Dit principe hebben we overgenomen in de Koopmans 37. Wadlopen zal ze niet doen, maar de poten geven de romp stabiliteit als ze droogvalt. Tijdens het zeilen kunnen ze eenvoudig omhoog getrokken geworden.”

 

Tijdens de show zal er een prachtige aluminium romp liggen, mét mast, lieren en blokken, maar zonder interieur. Dit biedt bezoekers ook de mogelijkheid om eens te zien hoe een kale constructie er van binnen uit ziet. Na de show zal de eigenaar het schip bij zijn eigen bedrijf neerleggen, waar hij het schip zelf verder zal intimmeren en afbouwen.

 

Bestevaer 45ST PURE

De nieuwste ontwikkeling bij KM Yachtbuilders is de Bestevaer 45ST PURE. Normaal gesproken zijn onze jachten geheel custom built, dus elk detail naar wens van de eigenaar. De PURE zal meer een seriejacht worden. Onder andere de afmetingen, dek plan, plaats van de schotten, indelingen en styling staan vast.  Uiteraard heeft de eigenaar nog wel veel invloed op de uiteindelijke uitvoering, maar niet meer zoveel als bij een custom jacht. De filosofie van de PURE is dat het een veilig, zeewaardig en comfortabel schip moet blijven, net als haar custom zussen. Standaard zijn er twee waterdichte schotten (waaronder voor de motor en het roer), geïntegreerde aluminium bolders, pilot house, beschutte diepe kuip, ongeschilderde romp en een praktisch interieur. Aan boord geen onnodige opsmuk als 3 natte cellen, airco, vaatwassers en een duur teak dek. De naam zegt het eigenlijk al.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement