Ondernemend Friesland nieuws

Kollumerland onderzoekt toekomstkoers gemeente

De gemeente Kollumerland c.a. gaat het komend half jaar de toekomstkoers van de gemeente onderzoeken. Het college van B en W wil de gemeentelijke bestuurskracht handhaven en het liefst vergroten. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor drie scenario’s te verkennen: regiegemeente, intergemeentelijke samenwerking met Dantumadiel en Dongeradeel en herindeling met deze twee gemeenten.

De bestuurskracht van gemeenten staat de laatste jaren ernstig onder druk. Er komen meer taken en de eisen worden zwaarder. Tegelijk ontvangen gemeenten minder geld. Kollumerland is daarom op zoek naar methoden van schaalvergroting en opschaling, om zo middelen, personeel en bestuurskracht efficiënter te kunnen inzetten en kwetsbaarheden te verkleinen. Eind 2010 heeft de raad de notitie “Kollumerland kiest voor het zuiden” vastgesteld. De gemeente koos daarbij expliciet voor de gemeente Achtkarspelen als natuurlijke samenwerkingspartner en eventuele toekomstige fusiepartner. Ondertussen zijn de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel in november een gemeenschappelijke regeling aangegaan. In deze samenwerkingsrelatie is voor de gemeente Kollumerland c.a. op basis van een gelijkwaardige positie geen plaats. Daarom wil het college nu een aantal alternatieve toekomstscenario’s voor Kollumerland verkennen op haalbaarheid en wenselijkheid.

 

In de scenario regiegemeente blijft Kollumerland zelfstandig, waarbij de gemeente diensten bij andere gemeenten en marktpartijen inkoopt en afneemt. De tweede scenario is een intergemeentelijke samenwerking met de gemeenten Dantumadiel en Dongeradeel. Het meest verstrekkende model waartoe dit scenario zou kunnen leiden is een ambtelijke fusie tussen de betrokken gemeenten. De derde scenario is herindeling met Dantumadiel en Dongeradeel. Intensivering van ambtelijke samenwerking is in dit verband een stap op weg naar een toekomstige herindeling.

 

De gemeenteraad zal op 15 december de notitie “Koersbepaling. Verkenning van toekomstscenario’s voor de gemeente Kollumerland c.a.” bespreken. Als de raad instemt met de notitie, begint het college direct met de verkenningen. Voor de zomervakantie 2012 zullen de bevindingen aan de raad worden gepresenteerd.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement