Ondernemend Friesland nieuws

Lab aan huis dankzij slimme chip Capilix

Lab aan huis dankzij slimme chip Capilix

Met één kleine superslimme chip volledig geautomatiseerd en continu de kwaliteit van bijvoorbeeld ons drinkwater controleren op tien stoffen tegelijk. Dat is de kracht van Qwatch, een vinding van het Leeuwarder bedrijf Capilix. “Wij zijn de enige partij in de wereld die deze techniek tot een online meetsysteem heeft ontwikkeld en onze proof of principle is net klaar. Nu is het zaak de wereld te laten weten dat we er zijn en de techniek te vermarkten”, aldus directeur Evert van de Werfhorst.

Stel je voor: je bent glastuinbouwer en het komt bij het besproeien nogal nauw wat betreft de bemestingstoffen die in het water moeten zitten om de voedingswaarde van de groenten te verbeteren. De controle daartoe kun je uitvoeren door om de zoveel tijd een monster te nemen en die naar een extern lab te sturen. Veel interessanter is het echter om de Qwatch van Capilix op het proces aan te sluiten. De chip van dat apparaat detecteert volautomatisch of álle meststoffen (tot tien soorten tegelijk) wel in de juiste verhouding in het water zitten.

 

Grootste kracht

Dat is misschien nog wel de grootste kracht van deze technische ontwikkeling. “Wij hebben de techniek ontwikkeld om een bepaalde orde in al die stoffen aan te brengen. De chip herkent ze en ziet meteen de hoeveelheid die er van alle stoffen in het water zit”, legt Van de Werfhorst uit.

“Deze technologie is niet alleen geschikt om toe te passen in de glastuinbouw, ook de drinkwaterzuivering en afvalwaterzuivering profiteren ervan”, zegt Van de Werfhorst. “Wij brengen het laboratorium naar de plek van het proces, waar het maar nodig is.”

 

‘Schoenendoos’

Dat ‘lab’, zo meldt de directeur, is niet veel groter dan een uit de kluiten gewassen ‘schoenendoos’ die eenvoudig in het proces kan worden geïntegreerd. Het grote voordeel daarvan is niet alleen dat je niet meer met flesjes hoeft te zeulen, maar direct de resultaten kunt aflezen. “En je kunt automatisch elke vijf minuten een test laten uitvoeren voor tien stoffen tegelijk”, aldus Van de Werfhorst. Het water stroomt overigens door de haarvatdunne buisjes van de chip, die zelf ook slechts een paar centimeter lang is.

Hoe behandel je de chip en hoe haal je daar de juiste muziek uit, met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat hij betrouwbare getallen produceert? “Niemand weet dat, maar wij wel”, zegt Van de Werfhorst met zekere trots. Hij geeft aan dat Capilix inmiddels druk bezig is met het vinden van de juiste partners voor het vermarkten van deze technologie. “Zo hebben we voor de glastuinbouw het agrarisch lab BLGG aan ons gebonden. Samen gaan we een product leveren, waarmee we de bemesting in de glastuinbouw zo verbeteren dat de voedingswaarde van groenten toeneemt. Voor de andere markten, dus het drinkwater en afvalwater, ben ik nu de grote wereldspelers aan het masseren. Kijk, we zijn maar een kleine partij, mar we zijn er aan toe om te laten zien wat we kunnen.”

 

Professioneel klimaat

Hij is overigens zeer content met Leeuwarden als vestigingsplaats. “Voor technische bedrijven met ambities in de watersector  is het gewoon heel aantrekkelijk om zich in Leeuwarden te vestigen. Hier is alles wat ik nodig heb: kennis in de vorm van Wetsus, kapitaal dankzij de provincie en de NOM, marketing via de Wateralliantie en voldoende capabele mensen dankzij de hogeschool Van Hall Larenstein. Alle mensen die bij ons in het lab staan, komen daar vandaan. Dat professionele klimaat hier is voor ons bedrijf van toegevoegde waarde.”

 

Capilix participeert samen met tal van andere bedrijven in de ‘Stichting Water Alliance’ (‘Wateralliance’). Deze alliantie bundelt publieke en private marktpartijen, overheden en kennisinstellingen in Noord Nederland. Een slagvaardig netwerk en een unieke kennispositie op het gebied van duurzame en innovatieve watertechnologie.
www.wateralliance.nl

 


CV Evert van de Werfhorst


Directeur Capilix

Geboortedatum en –plaats: 19 mei 1969 (Ooltgensplaat).

Woonplaats: IJlst.

Burgerlijke staat: Getrouwd, 3 kinderen.

Opleiding: Levensmiddelentechnologie Bolsward (nu onderdeel van Van Hall Larenstein).

Loopbaan: Vanuit de procestechnologie voor industriële afvalwaterzuivering in de Marketing en Sales van infrastructurele waterwerken gerold. Sinds een aantal jaren zelfstandig ondernemer. Vooral geïnteresseerd in het naar de markt brengen van nieuwe vindingen in de watertechnologie.

Hobby’s: Reizen en (hard)lopen.

Favoriete boek: “The Branson way” van Richard Branson.

Waar geniet je het meest van? Van de kinderen en in het bijzonder van kamperen met de kinderen, het hoogtepunt van het jaar.

Je mag één dag met iemand van werkplek ruilen. Wie wordt het en waarom? Met Pieter, eigenaar van Camping Fans in Frankrijk. Zelden zo een relaxt persoon meegemaakt, daar ben ik soms best wel jaloers op.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement