Ondernemend Friesland nieuws

Leerlingen CSG Ulbe van Houten maken kennis met Centrum Duurzaam

CSG Ulbe van Houten op bezoek bij Centrum Duurzaam

‘Ontdek techniek en neem een kijkje in de wereld van duurzaamheid, dat is wat ik mijn leerlingen wil laten ervaren’ aldus Harry Hoefakker, docent en team Leerwerkplein Campus Middelsee van CSG Ulbe van Houten. Op dinsdagochtend 22 september 2015 was het zover: 37 2e jaars TL leerlingen bezochten ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam als startschot voor een duurzaam praktijkleertraject. Dit traject bestaat uit een duurzame lessenserie op de Middelsee Campus waarin de leerlingen op een praktische manier kennis maken met isolatie, monitoring van temperatuur en meten van luchtdichtheid.

Talenten: waar ben ik goed in?
Voor leerlingen is naar school gaan een ontdekkingsreis met veel vragen. Waar ben ik goed in? Wat wil ik later worden? Een aantal leerlingen wisten precies wat ze later gaan doen: in de zorg, hoefsmid, marinier en gamedeveloper. Sommigen hadden nog geen beroepskeuze gemaakt omdat ze het nog niet weten. Door kennis te maken met techniek en bouw weten ze nu dat ze bijvoorbeeld handig zijn in huis of dat ze zelfs hun eigen huis kunnen bouwen als ze kiezen voor techniek en bouw.

 

Rondleiding praktijk
De leerlingen maakten een rondleiding door het gebouw aan de Anne Wadmanwei in Leeuwarden om de verschillende praktijkleersituaties met eigen ogen te zien. Bij werktuigbouwkunde zagen ze machines voor metaal- en bankbewerken, maar ook verschillende lastechnieken waarbij veiligheid voorop staat. In de innovatiewerkplaats zaten ze in de Frisian Eco Car die door studenten is gebouwd. Andere studentenprojecten zijn de Skipper Solarboot, de Ecokubus en de magazijnrobot. Bij de bouwafdeling kregen de studenten een inkijkje over het belang van goed technisch 3D tekenen en het berekenen van de benodigde materialen en technische eisen van diverse bouwobjecten waaronder een schuin pannendak. Dit dak door leerlingen gebouwd vormt weer een onderdeel van de nascholingscursus: zonnepanelen op het dak. In het Duurzaam Doen Huis zagen de leerlingen o.a. de werking van een douche, een opengewerkte CV-ketel die niet alleen warmte verbruikt maar ook stroom opwekt. Met deze rondleiding kregen de leerlingen een indruk van de mogelijkheden van techniek en bouw op mbo-niveau.

 

 ”Ik hou van Grien”
Hoogtepunt van deze ochtend was het spel ‘Ik hou van Grien’. Een spel met veel duurzame weetjes. De leerlingen speelden in twee teams: Team Zon en Team Wind. Dit onder leiding van studenten van O3, een leerbedrijf van MBO en HBO in Leeuwarden. In dit spel kregen de leerlingen op een speelse, competitieve manier veel informatie over duurzaamheid. Uiteindelijk ging Team Zon als winnend team met de eer naar huis.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement