Ondernemend Friesland nieuws

Limburgse corporaties kiezen voor Friese zonne-energie

Tautus Zonnepanelen

Het was vrijdag feest voor Tautus in Limburg. Het bedrijf uit Heerenveen legde in Swalmen de eerste zonnepanelen, waarmee het startschot werd gegeven voor de uitvoering van een groot samenwerkingsproject met tien Limburgse woningcorporaties. Voor hen gaat Tautus hier in drie jaar tijd onder de naam Zonnig-Limburg 3000 huurwoningen voorzien van zonne-energiesystemen.

Totaalpakket

Het Friese bedrijf zet zich sinds 2013 in voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Daarbij draait het niet alleen om het leggen van zonnepanelen. Als corporaties of zorginstellingen dat willen, kan Tautus ook de financiering en bijvoorbeeld het onderhoud op zich nemen. “Wij bieden een totaalpakket”, zet Stefan Pieters uiteen, die met Gerben Pek de directie vormt van Tautus. “Maar elke corporatie bepaalt zelf welke diensten zij wil afnemen.”

 

Opmars naar meer
In Limburg wierp Tautus daar hoge ogen mee. Zonnig-Limburg is direct één van de grootste projecten in de volkhuisvesting. Elders in het land is er ook belangstelling. “Wij werken daarin nauw samen met onze zusteronderneming Fooq”, vertelt Pieters. “Samen zijn we met meerdere corporaties in gesprek. De één wil puur zonnepanelen, voor de ander is dit de opmars naar meer. Zij willen aan de hand van een strategisch vastgoedbeleid bepalen welke huurwoningen ze wanneer gaan aanpakken. Best mogelijk dat wij dan ook de buitenschil van een woning moeten aanpakken. Daarnaast willen sommige corporaties hun huurders stimuleren tot beter energiegedrag. Op al die fronten kunnen wij  hen helpen.”

 

Triodos Bank
Voor de meeste corporaties is het nog wennen dat Tautus óók de financiering kan oppakken. Op hún woningbezit zouden dan panelen liggen die van een ander (lees: Tautus) zijn. “Toch groeit de belangstelling voor dergelijke financieringsvormen”, merkt Pek op. “Of corporaties willen het 50:50 doen.


“De financiële ruimte bij corporaties is namelijk veel beperkter geworden door de nieuwe overheidsmaatregelen. Dankzij een samenwerking met de Triodos Bank kunnen wij tegen aantrekkelijke voorwaarden de financiering op ons nemen. Zo  ligt verduurzaming sneller binnen handbereik voor corporaties en daar gaat het om!”
“Uiteindelijk willen wij namelijk de huurders tegemoet komen in hun woonlasten. De gezamenlijke huurlasten – huurkosten plus energiekosten – stijgen de laatste jaren aanzienlijk. Aan de energiekosten kunnen wij wat doen met bijvoorbeeld zonne-energiesystemen! Dat levert direct voordeel op voor de huurders. Corporaties hebben het dan ook hoog op de agenda staan.”

 

Huurders enthousiast
Het verklaart waarschijnlijk het succes van de Friese onderneming. Stefan Pieters werkt al jarenlang vanuit Fooq voor woningcorporaties. Met Gerben Pek maakte hij in het verleden deel uit van de directie van de Friese woningcorporatie Accolade. Pek verdiepte zich na zijn Accolade-tijd in zonne-energie en startte Gutami Solar. In 2012 kruisten hun wegen weer en was het idee van Tautus al snel geboren. Tautus is inmiddels onderdeel van Gutami Holding. Onder Gutami Holding vallen meerdere bedrijven van waaruit verder wordt gebouwd aan het wereldwijd realiseren van duurzaamheidsconcepten. “Met Zonnig-Limburg kunnen wij laten zien wat wij kunnen. En het slaat aan”, vertelt Pieters. “HEEMwonen in Kerkrade stuurde bijvoorbeeld in maart 3100 huurders een brief over de mogelijkheden. Een week later waren er al ruim 230 geïnteresseerden. Voor elk van hen hebben wij een maatwerkadvies geschreven. Nu al hebben zo’n 120 huishoudens bij HEEMwonen aangegeven mee te willen doen. Die 3000 in drie jaar tijd gaan wij dus zeker halen!”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement