Ondernemend Friesland nieuws

Lokale energieopwekking als remedie voor hoge energierekening

Noordelijke milieufederaties richten servicepunten lokale energie op

Komend jaar gaat de energierekening per huishouden structureel mogelijk 165 euro per jaar omhoog. Dat is het gevolg van de invoering van nieuwe belastingen. Dit bericht stond gisteren in de kranten. Er is echter een remedie tegen de hoge energierekening: lokale energieopwekking. De toekomst van lokale energie in Fryslân en Groningen is veelbelovend. Veel inwoners zien dit ook en gaan gezamenlijk aan de slag. Er zijn inmiddels  al tientallen lokale energie-initiatieven. Er is een wereld te winnen als de mensen van deze energie-initiatieven kennis met elkaar kunnen delen.

De Friese Milieu Federatie en de Natuur en Milieufederatie Groningen starten allebei een servicepunt om in de provincies lokale energie-initiatieven tot een succes te maken. Onze droom? Lokaal opgewekte energie voor iedereen!

 

Een zeer groot deel van onze warmte, stroom en gas kan duurzaam worden opgewekt. Niet alleen centraal, maar ook lokaal. Niet alleen door grote bedrijven, maar ook juist door burgers zelf. En het gebeurt nu al: in Fryslân en Groningen zijn tientallen initiatieven gestart. De federaties van Fryslân en Groningen hebben in hun project Lokale Energie Voorwaarts! verscheidene initiatiefnemers geïnformeerd en ondersteund. In Fryslân gaat het om Oentsjerk, Reduzum, Noordwolde-Zuid en de Leeuwarder wijk Camminghaburen.

 

Door het grote enthousiasme onder burgers, is het starten van een initiatief meestal niet een probleem. Maar bij de verdere uitwerking van de gemaakte plannen lopen ze regelmatig tegen verschillende problemen aan: zo is de wet- en regelgeving ingewikkeld, is er toch te weinig inhoudelijke kennis, zijn de  financieringsmogelijkheden divers en moeten er natuurlijk ook leden geworven worden. Initiatiefnemers kunnen bij het servicepunt terecht met vragen over deze onderwerpen. De Friese Milieu Federatie en de Natuur en Milieufederatie Groningen willen samen met andere organisaties  lokale energie-initiatieven graag verder helpen op hun weg naar lokale duurzame energievoorziening.

 

Vandaag organiseerde de natuur- en milieufederaties in het Fries Congrescentrum Drachten de conferentie Lokale Energie Voorwaarts!. Tijdens deze conferentie werden lokale energie-initiatieven in het zonnetje gezet en zullen de sprekers vanuit hun ervaringen (beginnende) initiatieven inspireren. Het Groningse coöperatieve energiebedrijf Grunneger Power en Ús Koöperaasje (initiatiefnemers Bouwe de Boer en Jan Bargboer) die binnen een paar jaar 50 duizend klanten in Fryslân wil werven, komen aan het woord. De gedeputeerden Konst (Fryslân) en Van der Ploeg (Groningen) worden aan de tand gevoeld over de rol en de inzet van de provincies.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement