Ondernemend Friesland nieuws

Miniem herstel van economie

De krimp van de afgelopen maanden lijkt tot stilstand gekomen, aldus De Stand van Nederland, Z24's barometer voor de economie.  “De marges zijn nog smal”, zegt Arend van den Berg, hoofdredacteur van Z24, “maar de krimp van de afgelopen maanden lijkt op zijn einde.”
 
Z24's barometer voor de economie, De Stand van Nederland, voorziet voor de eerste maand van dit jaar, een minieme groei van 0,2 procent. Dat is in ieder geval een verbetering ten opzicht van december, waar een krimp van van 0,7 procent wordt ingeprijsd. Of het eerste kwartaal van dit jaar al een fors herstel laat zien van de economie, is overigens twijfelachtig. Zo voorzien het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB) voor heel 2013 een krimp van circa een half procent. Op kwartaalbasis wordt herstel waarschijnlijk pas zichtbaar vanaf de tweede helft van het jaar.
 

Beurs trekt aan
Positieve signalen komen onder andere van de beurskoersen die fors hoger liggen dan een jaar geleden. Het aantal vacatures daalt nog steeds (met 15 procent), maar de krimp is de kleinste van de afgelopen negen maanden, signaleert carrièresite Monsterboard. In de geplaagde bouw lag het aantal vacatures slechts 3 procent lager dan een jaar geleden, de kleinste daling in dertien maanden. Ook uit Duitsland komt positief nieuws: onderzoeksinstituut IFO ziet het ondernemersklimaat verbeteren. En in de VS zet herstel door met een afnemende werkloosheid en positievere inkoopmanagers. In Nederland zijn inkoopmanagers ook wat minder pessimistisch dan in oktober, maar per saldo zien ze nog geen verbetering van de economie, blijkt uit de meting van branchevereniging Nevi.
 
Consument blijft aan de kant
Vraag is of de Nederlandse consumenten ook wat licht gaan zien. Consumenten worden nog steeds somberder over de economie, de arbeidsmarkt en de huizenmarkt, signaleert ING, maar de vrije val van oktober en november is inmiddels afgevlakt. Individuele winkeliers melden goede kerstverkopen. En de autoverkopen, die volgens de Bovag in november nog met 31 procent daalden, stegen in december met 5 procent. Dat laatste cijfers is nog niet verwerkt in de Stand van Nederland, maar het bevestigt wel de hele voorzichtige trend omhoog.
 
Grote vraag is nu of het vertrouwen bij consumenten en bedrijven enigszins herstelt de komende maanden. Daarvoor is wellicht het eerste loonstrookje van 2013 noodzakelijk. Dan kan blijken dat bijvoorbeeld het koopkrachtverlies minder groot is dan nu veelal wordt gedacht. Het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2013 een krimp van 0,5 procent. Dat is niet prettig, maar minder slecht dan de geschatte daling van 1 procent voor 2012.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement