Ondernemend Friesland nieuws

Nieuw lectoraat NHL

Op 1 januari 2009 start binnen de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) het lectoraat Moleculaire detectietechnologie (snelle DNA-detectietechnologie). Het noordelijke bedrijfsleven en de kennisinstellingen werken binnen het lectoraat samen om bestaande methoden voor microbiologische analyses op het gebied van voeding en milieu sneller en goedkoper te maken.

 

Daarnaast gaat het lectoraat zich bezighouden met het ‘uit het laboratorium halen’ van microbiologische analysemethoden. Het lectoraat is volledig gefinancierd vanuit het Friese bedrijfsleven en staat onder leiding van de heer dr. G.J. Jansen.

BioExplorer holding, eigenaar van AquaExplorer, MicroExplorer Diagnostics en Forensicon is een innovatieve bedrijvengroep die in de afgelopen jaren ontstaan is vanuit de commerciële onderzoeksactiviteiten van het NHL Instituut Techniek. BioExplorer holding heeft op dit moment ongeveer 40 personen in dienst en neemt vanaf februari 2009 intrek in het prachtige Johannes de Doper Science Center aan de Agora. Het lectoraat wordt vanaf 1 januari 2009 opgezet door dr. G.J. Jansen die in de rol van privaat lector zich gaat bezighouden met acquisitie van derde-geldstroom projecten op het gebied van snelle detectie en het verbeteren van de koppeling tussen onderwijsinhoud en vragen vanuit het bedrijfsleven.

De NHL is een university of applied sciences en heeft in het Strategisch Plan 2008-2011 vastgesteld hoog in te zetten op de ontwikkeling van de regio. Om dit te bereiken is de ontwikkeling van onderzoek door middel van lectoraten een onmisbaar onderdeel. De NHL wil het aantal lectoraten dan ook fors doen toenemen. Het lectoraat ‘Moleculaire Detectietechnologie’ onderzoekt de mogelijkheden en meerwaarde van moleculaire detectietechnologie binnen de volgende vakgebieden:

Ziekenhuis epidemiologie, voornamelijk opsporingsstudies naar infectiebronnen.
Voedselveiligheid, snelle tracking and tracing van voedselpathogenen (ziekteverwekkers van biologische oorsprong) tijdens voedselproductieprocessen.
Forensistiek, in het bijzonder het biologisch sporenonderzoek.
Waterkwaliteit, op de plaats zelf, snel meten van microbiologische kwaliteit van diverse watertypen.

Gijsbert Johan Jansen (1966) heeft ruime ervaring in het werkveld opgedaan als Chief Science Officer bij BioExplore BV en als afdelingshoofd Moleculaire biologie en forensics. Daarnaast is dhr Jansen werkzaam als voorzitter van het onderzoeksthema Bioprocess-modeling & Control binnen Wetsus technologisch Topinstituut.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement