Ondernemend Friesland nieuws

Nieuw lectoraat NHL

Per 1 november 2008 start de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) het lectoraat ‘Ondernemerschap en risicofinanciering’. Het lectoraat onderzoekt de randvoorwaarden die gelden voor groeioriëntatie van MKB ondernemingen. Daarbij worden knelpunten van psychologische en economische aard centraal gesteld. Het lectoraat wordt geleid door Johan Mekkes, werkzaam bij de NV NOM Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland als Manager Special Projects. Het lectoraat is een samenwerkingsverband tussen de NHL en de N.V. NOM.

 

Nieuw NHL-lectoraat Ondernemerschap en risicofinanciering

Voor het lectoraat heeft de NHL samenwerking gezocht met de NV NOM. Een logisch partnerschap; zowel de NV NOM als de NHL investeren in de ontwikkeling van Noord-Nederland. De NHL heeft in het Strategisch Plan 2008-2011 vastgesteld een ‘regional university of applied sciences’ te willen zijn en zet hoog in op de ontwikkeling van de regio. Om dit te bereiken is de ontwikkeling van onderzoek door middel van lectoraten een onmisbaar onderdeel. De NHL wil het aantal lectoraten dan ook fors doen toenemen. De lectoraten van de NHL hebben als doel onderzoek, professionalisering docenten, curriculumontwikkeling en kenniscirculatie en kennisontwikkeling. Het lectoraat ‘Ondernemerschap en risicofinanciering’ gaat onderzoek doen naar de randvoorwaarden die gelden voor groeioriëntatie. Dhr. Mekkes: “Kenmerkend voor de Nederlandse situatie is namelijk dat er relatief gezien weinig groei georiënteerde MKB ondernemingen zijn. Het lectoraat beoogt een bijdrage te leveren aan het oplossen van knelpunten.”

Ondernemerschap belangrijk speerpunt NHL

Naast het kersverse lectoraat ‘Ondernemerschap en risicofinanciering’ is de NHL ook onlangs gestart met een speciaal opleidingsgedeelte ‘Excellent ondernemen’. Een honoursprogramma voor studenten die bijzonder goed presteren. Dit is alleen voor studenten die aan een bepaald profiel voldoen. Hierbij wordt gelet op: ondernemerschap, creativiteit, onderzoekend vermogen en het vermogen om innovatieve oplossingen te kunnen bedenken. Deze excellente ondernemers in de dop, stromen na hun afstuderen het bedrijfsleven in of starten een eigen onderneming. De combinatie van excellente professionals die de beroepspraktijk instromen en de kenniskruisbestuiving door de inzet van het lectoraat ‘Ondernemen en risicofinanciering’, geven Noord Nederland een kennisinjectie en dragen daardoor bij aan de economie van Noord Nederland.

 

Over de lector Johan Mekkes

Johan Mekkes (1950) is naast lector aan de NHL, werkzaam bij de NV NOM Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland als Manager Special Projects. De NOM is een Naamloze Vennootschap met als aandeelhouders de Staat der Nederlanden (Ministerie van Economische Zaken) en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. Verdere ervaringsachtergrond van de heer Mekkes, betreft die van Investment Manager. Ook vervulde hij diverse internationale management -en directie functies binnen de Industrial Electronics en Medical Systems Industrieën. In 1998 promoveerde dr. Johan Mekkes MBA bij de faculteit Technologie en Management van de Universiteit Twente. Zijn promotieonderzoek betreft ondernemerschap en bedrijfseconomische prestatie waarbij hij ook de relatie met Venture Capital financiering onderzocht.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement