Ondernemend Friesland nieuws

Nieuwe ondernemers hebben andere motivatie

De groei van het aantal zelfstandige ondernemers is ondanks de recessie nog niet gestopt. Wel verandert de motivatie van de nieuwe ondernemers. Zo blijkt uit het jaarlijks onderzoek naar de startmotieven van ZZP’ers door de redactie van de ZZP Gids. De redactie ziet de kansen voor het zelfstandig ondernemerschap nog steeds als positief. 

 

Tot begin 2008 bleek dat vrijheid en de mogelijkheid om meer geld te verdienen de belangrijkste startmotieven waren. In 2009 is die motivatie drastisch gewijzigd, mensen starten een bedrijf omdat ze weinig kans denken te hebben op de arbeidsmarkt. Ook de beginsituatie van starters is anders, in 2007 en 2008 gaven mensen hun baan op om voor zichzelf te beginnen. Als het eigen bedrijf niet zou lukken was de kans op een nieuwe baan nog redelijk groot. Nu starten veel mensen een eigen bedrijf vanuit een parttime baan of vanuit een re-integratietraject. 

 

Nieuwe golf ondernemers

De politiek heeft het ondernemerschap ook met fiscale regelingen gestimuleerd. Startersaftrek, mkb vrijstelling, en het veranderde urencriterium zijn daar de belangrijkste voorbeelden van. Een belangrijk obstakel voor het starten van een eigen bedrijf blijft echter nog het ontbreken van een vangnet. Werknemers krijgen een uitkering als ze ontslagen worden, wie stopt met ondernemen heeft daar geen recht op.De stijgende werkloosheid zal het komende jaar leiden tot een nieuwe golf van ondernemers. Verwacht wordt dat het UWV en re-integratiebureaus het druk gaan krijgen met het begeleiden van startende ondernemers. De praktijk leert dat de kwaliteit van deze ondernemers minstens zo goed is als die van andere starters. Wie via deze weg ondernemer wil worden kan wel terugvallen op een ww-uitkering. 

 

Succesfactoren

Motivatie en marktinzicht zijn de belangrijkste voorwaarden voor ondernemerssucces. Het maakt niet uit of dit ‘negatieve motivatie’ is (als ik niet onderneem heb ik niets te eten) of ‘positieve motivatie’ (ik heb een geweldig idee ik wordt rijk). Als je maar gemotiveerd bent.Daarnaast zijn kennis van wetten en ondernemersvaardigheden onontbeerlijk.

 

Een andere factor is de markt. Bedrijven die net ontslagrondes achter de rug hebben zullen bij een aantrekkende economie niet snel vast personeel aannemen maar eerder ZZP’ers inhuren. Daarnaast biedt de vergrijzing ook enorme mogelijkheden, de vraag naar arbeid lijkt de komende jaren voldoende. De nieuwe ZZP Gids speelt in op de veranderende starter, in de nieuwe vijfde druk worden verschillende manieren benoemd om te starten met hulp van de overheid. Daarnaast bevat het alle informatie over geldzaken, fiscale onderwerpen en de start van een eigen bedrijf. Alle belangrijke punten worden behandeld die elke startende ondernemer moet weten en kunnen.

 

Bron: Publimix 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement