Ondernemend Friesland nieuws

Nyenrode wil perspectief in verkiezingsdebat voegen

De wetenschappelijke staf van Nyenrode Business Universiteit wil het RTL en FD verkiezingsdebat van vanavond meer  dwingen naar het stimuleren van individuele ondernemers en het  MKB. Het MKB en vooral individuele ondernemers moeten een kans krijgen hun ideeën te vermarkten. Zij zorgen immers voor de meeste werkgelegenheid. De lijsttrekkers moeten ook meer visionair leiderschap tonen,  als het gaat om de toekomst van Nederland, vindt Nyenrode. 

Bij het stimuleren van individuele ondernemers wordt gedacht aan initiatieven van mannen als Bill Gates en de oprichters van Tom tom. Zij kwamen met lucratieve, vraaggerichte ideeën. Het innovatieplatform is hier helaas niet op gericht. Het wil Nederland tot de internationale top vijf in hoger onderwijs, onderzoek en innovatie laten behoren. Maar dit leidt nooit tot een stimulans van de creativiteit van de ondernemer. Een omissie, aldus Nyenrode.  

Nyenrode vraagt in het debat ook aandacht voor verdergaande samenwerking in het wetenschappelijk onderwijs. De commissie 'Toekomstbestendig Hoger Onderwijs Stelsel' suggereerde in het in april uitgekomen rapport 'differentiëren in drievoud omwille van kwaliteit en verscheidenheid in het hoger onderwijs' ondermeer dat kennisinstellingen het wetenschappelijk aanbod en daarmee de kenniseconomie kunnen versterken door meer samen te  werken. Ook Nyenrode ziet dit als raadzaam om de kenniseconomie te handhaven.

Daarnaast vindt Nyenrode uit de verkiezingsdebatten die tot nu toe zijn gevoerd nog geen visionair leiderschap spreken. In landen waarin wij qua ideologie en welvaartsniveau dichtbij staan, lijken politici beter in staat aan te geven waar zij over vijf jaar willen staan. Ook Nederlandse politici zouden de samenleving meer perspectief moeten bieden.  

Ook zou het beperken van overheidssubsidie in het wetenschappelijk onderwijs en -onderzoek in Nederland in het debat niet mogen ontbreken. De inventiviteit, het wetenschappelijk niveau en de concurrentiepositie van Nederlandse universiteiten zal verder toenemen als zij zich zelf zouden moeten bedruipen. Hier zijn een aantal sprekende internationale voorbeelden van te benoemen.

In het debat dat vanavond wordt gehouden wisselen de lijsttrekkers van bijna alle partijen van gedachten over de toekomst van de Nederlandse economie. Het debat is georganiseerd door  RTL, Business Nieuws Radio, Het Financieele Dagblad en Elsevier.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement