Ondernemend Friesland nieuws

Octrooi verleend op JAcobus houtkachel van Janco de Jong uit Gorredijk

Op de duurzame houtkachel JAcobus van Janco de Jong uit het Friese Gorredijk, de makers en bedenkers van het kwaliteitsproduct JAnus, is onlangs octrooi verleend. Het octrooi werd door Janco de Jong aangevraagd voor het unieke verbrandingssysteem van de JAcobus, dat ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tot vier keer lager is dan bij andere houtkachels.

 

 

Er komt heel wat kijken bij het aanvragen van een octrooi. Het bedrijf liet zich daarom adviseren door een gespecialiseerd bureau. In totaal nam het hele traject ruim anderhalf jaar in beslag. Waarom die moeite dan toch genomen? Rudolf de Jong: “Voor ons is een octrooi belangrijk om namaak te voorkomen. Er gaat veel tijd en geld zitten in de ontwikkeling en als je dan zover bent dat je een goed systeem hebt zou een ander dat zonder octrooi relatief eenvoudig kunnen namaken. Nu kan dat niet meer. We doen veel aan innovatie en dit stimuleert ons extra om dat te blijven doen. Mooi meegenomen is het natuurlijk ook dat een octrooi belastingvoordeel oplevert, omdat een deel van de winst op de kachel in een speciale belastingbox valt.”

 

De aanvraag voor deze innovatiebox leverde in eerste instantie vooral scepsis op bij de belastingdienst, tot een bedrijfsbezoek de nodige helderheid bracht. Directeur Rudolf de Jong: “Voor een houtkachel is een octrooi minder vanzelfsprekend, zeker als de aanvraag dan ook nog eens bij een relatief klein bedrijf vandaan komt. Maar toen de belastingdienst de stukken doornam werd dat al anders en tijdens een bezoek aan ons bedrijf werd helemaal helder hoe bijzonder het verbrandingssysteem van de JAcobus is.”

 

Janco de Jong, de bedenker en maker van de oorspronkelijke JAnus, is al ruim dertig jaar lang actief met het ontwerpen en vervaardigen van houtkachels. Gebruik makend van nieuwe ontwikkelingen en materialen ontwikkelde het bedrijf de JAcobus , waarmee het vooruitloopt op strengere regelgeving ten aanzien van de uitstoot van houtkachels. Het verbrandingssysteem van de JAcobus zorgt voor een verbranding die vele malen effectiever is en levert ook een lagere CO-uitstoot op. Dankzij de hoge verbrandingstemperatuur is de uitstoot van PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) geminimaliseerd. Ten opzichte van de oude techniek is deze uitstoot zelfs vier keer lager. Dankzij het verbrandingssysteem voldoet de JAcobus aan de strengste Europese normen, waaronder de Europese norm EN13240. De kachel voldoet bovendien ruimschoots aan de strenge Duitse norm DIN+ en zelfs aan de strengste norm die Europa kent: de Oostenrijkse norm 15a B-VG. Deze norm stelt een rendementseis van 78% en een maximale uitstoot van 1200ppm CO, ook bij gebruik op half vermogen. De Jacobus voldoet hier ruim aan met een rendement van 80% en een CO uitstoot lager dan 1000ppm. Voor meer informatie kijk op  www.jacobus.nl .

 

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement