Ondernemend Friesland nieuws

Omnyacc Accountants stapt in nieuwe pensioenmarkt

Andre de Jong en Harold Steunebrink Omnyacc Accountants

‘ Accountants van de oude stempel kunnen naar het museum’ Begin dit kalenderjaar ging het provisieverbod in. De dienstverlening van verzekeraars en traditionele pensioenadviseurs is hiermee onder druk komen te staan. Gevolg: steeds meer tussenpersonen laten de pensioentak voor wat het is. Opmerkelijk zou je zeggen. Want is het niet juist nu dat de behoefte aan goed pensioenadvies toeneemt? Zeker nu veel opgebouwde pensioenaanspraken lijken te verdampen? “Wij pakken dit op voor onze klanten”, aldus Harold Steunebrink (Register Pensioenadviseur) en André de Jong (Registeraccountant) van Omnyacc Accountants. “We gaan de adviesrol van de accountant, fiscalist, HRM-adviseur én pensioenadviseur, inclusief de pensioenverzekeringen, combineren voor onze relaties.” Een gesprek met een accountantskantoor dat de zaken drastisch anders aanpakt.

”Naast pensioenadvisering, wat niet nieuw is voor ons, onderhandelen we nu ook met pensioenuitvoerders over de pensioen- en inkomensverzekeringen. Dat is het gedeelte wat veel traditionele verzekeringsadviseurs nu laten liggen”, legt Steunebrink uit. “Concreet betekent dit dat we twee nieuwe pensioenproposities aanbieden: een pensioenservicepakket voor werkgevers én een pakket voor de ondernemer. In deze servicepakketten worden diverse logische adviesdiensten van Omnyacc gecombineerd. De ‘tussenschotten’ worden dus verwijderd. Door vanuit één loket te werken kan de fee fors omlaag. Bovendien benader je zo zaken integraal. Accountants en pensioenadviseurs die blijven hangen in de oude wereld zijn binnenkort te zien in het museum.”

 

Vreemd.

Een accountant die zich bezig gaat houden met pensioen. Dat is misschien even wennen. Toch is het logisch, zo stelt André de Jong. “Als accountant benaderen wij pensioenvraagstukken vanuit een breder perspectief en geven echt onafhankelijk advies. Dat scheelt een ondernemer of werkgever al snel 20% aan kosten.”
Ondernemers zijn altijd bezig met risicomanagement. De werkmethode die Omnyacc hanteert geeft hiervoor de juiste handvatten, aldus de heren. “Tachtig procent van de ondernemers heeft geen enkel idee wat zijn eigen inkomen is bij pensionering en arbeidsongeschiktheid”, zegt De Jong. “ Dat is toch vreemd? Ook werkgevers worden de laatste jaren te vaak geconfronteerd met onverwacht hogere pensioenlasten. Bijvoorbeeld door waardeoverdracht of bij verlengingsvoorstellen. Als ondernemer en werkgever wil je vooral in deze tijd weten waar je aan toe bent. Wij brengen deze risico’s in kaart zodat daadwerkelijk risicomanagement mogelijk is”, aldus De Jong.


Pensioen DGA onder druk

Omnyacc is een van de eerste accountants in Noord Nederland die ook pensioen en inkomensverzekeringen gaat aanbieden aan werkgevers en Directeur Groot Aandeelhouders (DGA). Steunebrink: “Integraal pensioenadvies voor de DGA is een must. Veel DGA-pensioenen worden niet goed onderhouden waardoor DGA’s genoodzaakt zijn om hun pensioendoel bij te stellen. Daardoor kunnen op pensioendatum of bij een onverhoopt overlijden grote financiële of fiscale problemen ontstaan. Het onderhoud van een DGA-pensioen is erg belangrijk en bij ons gebaseerd op life-cycle-planning. We volgen de DGA nauwgezet van de startfase tot en met de overdrachtsfase. Hierbij kunnen privé- en zakelijke doelstellingen wel eens botsen. Het bijsturen van een DGA-pensioen hoort hierbij.”

 

Sparren

Dan is er nog een noviteit waarmee Omnyacc naar buiten treedt: de Ondernemerskamer.

“Succesvol ondernemen is de basis voor een goed pensioen”, stelt Steunebrink. Maar ‘sparren’ is ook belangrijk. De Ondernemerskamer is een groep van tien ondernemers die periodiek met elkaar sparren over het ondernemen. Dit concept maakt onderdeel uit van de DGA-propositie. Wij vinden namelijk dat ondernemers van hun accountant méér mogen verwachten dan het brengen van de jaarstukken.”

Afwachten is niet meer van deze tijd, zeker als het om pensioen gaat, zo stellen Steunebrink en De Jong. “Feit is dat iedereen de komende jaren te maken krijgt met het doorvoeren van wettelijke aanpassingen in de pensioenregelingen. De complexiteit neemt alleen maar toe. Wij vertalen dit naar eenvoudige adviesmodellen en betaalbare beheerarrangementen.”

 

Afwachten lijkt sowieso niet bij het idioom van de Omnyacc-familie te horen. Zo is de accountantsgroep niet alleen voorloper bij de integratie tussen accountancy en pensioen, maar werkt men op dit moment met diverse verzekeraars en arbodiensten ook nog eens aan een nieuwe dienstverlening op het gebied van Arbo- en HRM-diensten, verzuim- en gezondheidsmanagement, casemanagement, verzuimverzekeringen en collectieve zorg- en inkomensverzekeringen. “Er is veel onvrede bij werkgevers over de huidige dienstverleners in deze markt. Verzuim kost veel geld. Dat komt in deze tijd dubbel aan. Ook hier blijkt dat wij met een geïntegreerde aanpak meer kwaliteit kunnen bieden en forse besparingen op directe kosten kunnen realiseren. Een accountant die net even wat verder gaat voor haar relaties helpt hierbij”, aldus Steunebrink.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement