Ondernemend Friesland nieuws

Omrin goede resultaten bij nascheiden van kunststof verpakkingsafval

Het nascheiden van het kunststof verpakkingsafval door Omrin functioneert bijzonder goed. In 2011 is op Omrin’s Ecopark De Wierde in Oudehaske 6.600.000 kilo kunststof verpakkingsmateriaal uit het huishoudelijk restafval gescheiden. Dit is omgerekend 19,7 kilogram per huishouden, een toename van bijna 20% in vergelijking met 2010. Voor het jaar 2012 wordt door de uitbreiding van de installatie een toename naar meer dan 30 kilo per huishouden verwacht. Het landelijk streefgewicht voor bron- en nascheiding is 15 kilogram.

In de gemeenten die het huishoudelijk restafval door Omrin laten verwerken zijn inwoners niet verantwoordelijk voor het scheiden van kunststof verpakkingen, het zogeheten bronscheiden. Voor deze gemeenten wordt het kunststof door Omrin met behulp van moderne technieken nagescheiden. Uit recent door Nedvang vrijgegeven cijfers over 2011 blijkt nascheiding goed te presteren.

 

Voor de bij Omrin aangesloten gemeenten pakt nascheiding positief uit, zo blijkt uit een analyse1 van de cijfers. Als deze gemeenten voor bronscheiding zouden hebben gekozen, dan was gemiddeld 16,0 kilogram per huishouden gescheiden. Met de nascheidingstechniek werd in 2011 dus circa 23% meer kunststof nagescheiden. Ook het kwaliteitsniveau van het materiaal voldoet aan de criteria; 80,5% van het door Omrin nagescheiden kunststof wordt hergebruikt (bij bronscheiding 76%).

 

Omrin heeft haar nascheidingsinstallatie uitgebreid met een foliescheider die op 4 oktober aanstaande officieel in gebruik wordt genomen. Met deze uitbreiding wordt de hoeveelheid kunststof verder opgevoerd: op basis van de huidige resultaten wordt over 2012 een productie verwacht van 10.000.000 kilo, meer dan 30 kilogram per huishouden. Met de nieuwe foliescheider worden zachte kunststoffen uit het huishoudelijk afval gehaald die voldoen aan de DKR-specificaties (een Duitse norm voor de zuiverheid van de kunststoffen en de maximaal toegestane verontreiniging).

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement