Ondernemend Friesland nieuws

Omrin tevreden met resultaten eerste jaar

Omrin tevreden met resultaten eerste jaar

De scheiding van kunststoffen is een vol jaar onderweg, een mooi moment voor Omrin om de balans op te gaan maken. En dat pakt naar tevredenheid uit: de resultaten van nascheiding zijn goed en voldoen aan de landelijke criteria. Er wordt momenteel 7,5 kilo kunststof per inwoner uit het huishoudelijk afval gescheiden en dit materiaal is geschikt voor hergebruik. Daarmee wordt door Omrin en de gemeenten voldaan aan de eisen uit de Raamovereenkomst Verpakkingen, wat recent op basis van onderzoek door KPMG is bevestigd.

Het nagescheiden kunststof blijft niet op Ecopark De Wierde in Oudehaske, het materiaal is immers voor hergebruik bestemd. Het materiaal wordt dan ook in balen gewikkeld en verpakt om daarna, onder regie en verantwoordelijkheid van Nedvang, afgevoerd te worden naar een gespecialiseerde sorteerinrichting in Duitsland. Daar wordt al het kunststof (van wikkel tot flesje) geschikt gemaakt voor hergebruik, bijvoorbeeld voor nieuwe kunststof producten als speelgoed, fleecetruien en verpakkingen.

 

KPMG heeft in opdracht van Nedvang in 2010 een kostenonderzoek naar nascheiding verricht. Als onderdeel van dit onderzoek zijn praktijkproeven op Ecopark de Wierde en sorteerproeven met ‘Omrin-materiaal’ in Duitsland uitgevoerd. De resultaten van die proeven, uitgevoerd in de eerste helft van 2010, laten zien dat Omrin voldoet aan de kwaliteitscriteria uit de Raamovereenkomst. Dat betekent dat de doelen voor de hoeveelheden gehaald worden en dat deze ook geschikt zijn voor hergebruik.

 

Door aanpassingen aan de installatie heeft Omrin de hoeveelheden nagescheiden kunststof in 2010 kunnen verhogen, circa 30% meer dan ten tijde van het onderzoek door KPMG. Ook de zuiverheid is verbeterd en ligt nu hoger dan 85%. Er wordt 7,5 kg kunststof per inwoner nagescheiden, tegen 5,8 kg ten tijde van het kostenonderzoek.

 

Omrin is op basis van de ervaringen die zij dit eerste jaar heeft opgedaan tevreden met de resultaten van nascheiding, maar ziet ook mogelijkheden de productie van de installatie nog verder op te schroeven. Als de Raamovereenkomst Verpakkingen, die een looptijd heeft tot en met 2012, verlengd wordt is Omrin van plan daarvoor aanvullende investeringen te doen.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement