Ondernemend Friesland nieuws

Ondernemers gezocht voor de verkiezing Sociaal Ondernemerschap Friesland

Ter gelegenheid van het aflopen van de Millenniumdoelen en de laatste editie van het 2015FESTIVAL in IJlst op 5 september a.s., organiseren het Millenniumnetwerk Fryslân en SESAME jongeren een verkiezing, namelijk ‘Sociaal Ondernemerschap Friesland’. Aanleiding voor deze verkiezing is de noodzaak voor erkenning en herkenning van sociaal ondernemend handelen en de toenemende aandacht van jongeren, bedrijfsleven en overheid  voor het business model van Social Entrepreneurship in Nederland en in heel Europa.

De verkiezing

Bent u bewust bezig met een maatschappelijke missie? Hecht uw bedrijf veel waarde aan ‘people’ en ‘planet’?  Houdt u rekening met een evenwichtige zeggenschap van uw stakeholders? Bent u duurzaam en transparant? Dan is deze verkiezing iets voor uIn mei 2015 gaan groepen jongeren in de provincie op zoek naar voorbeelden van sociaal ondernemerschap. Ze gaan graag het gesprek met u aan over uw bedrijf. 

 

Jury

Uit het aanmeldingen en de interviews met de bedrijven levert dit uiteindelijk 3 genomineerden op, die worden gekozen door een 4-koppige jury van experts bestaande uit:

 

  • Sjoerd Galema: Voormalig gedeputeerde en Raad van Bestuur Friesland Campina, voorzitter van VNONCW Friesland en vicevoorzitter van van VNO-NCW Noord;
  • Willemijn Verloop: Oprichter van Warchild, nu directeur van Social Enterprise
  • Wietse Nieuwenhuis: Directeur van Inbak, All into Food
  • Evelijne Bruning: Directeur van The Hunger Project en initiator van het Katakle-project, een ondernemersnetwerk dat Benin hongervrij wil maken

 

De organisatie

Het 2015FESTIVAL is een mondiaal festival in IJlst om de 8 Millenniumdoelen van de VN voor 2015 onder de aandacht te brengen bij het Friese publiek en in het onderwijs, de politiek en het bedrijfsleven.

 

SESAME is een Europees samenwerkingsproject van de Friese MBO-  en HBO- instellingen en bedrijfsleven met zes EU-partners uit beroepsonderwijs, overheid en ondernemingen. SESAME partners ontwikkelen innovatieve producten en organiseren activiteiten om sociaal ondernemend handelen en mindset te ontwikkelen onder jongeren.

 

Prijs

Los van de eer heeft de organisatie 3 mooie prijzen in het verschiet voor de 3 finalisten.

  • 1e prijs: Een reis met ondernemers naar het Katakle-project in Benin, een initiatief van het bedrijfsleven om honger in Benin definitief te beëindigen.
  • 2e prijs: En reis met de werkgroep van EU project SESAME naar Barcelona, op bezoek bij sociale ondernemers
  • 3e prijs: Een artikel over de persoon / bedrijf / netwerk in Ondernemend Friesland magazine inclusief online positionering

 

Sociaal Ondernemerschap

De Sociaal Economische Raad van Nederland heeft op 11 april jongstleden het ontwerpadvies over sociaal ondernemerschap naar buiten gebracht. Het advies erkent de waarde van sociaal ondernemerschap en spreekt zich positief uit over rol van de overheid.

Het advies geeft een definitie van de sociale onderneming die aansluit bij de Europese Unie:

 

Sociale ondernemingen hebben in ieder geval gemeen dat het zelfstandige ondernemingen zijn die een product of dienst leveren en primair en expliciet een maatschappelijk doel nastreven.”

 

Sociaal ondernemerschap is een wereldwijde beweging waarbij de ondernemers zich focussen op het verbeteren van de wereld om ons heen. Ze hebben voornamelijk een sociale doelstelling.

De ondernemingen richten zich niet alleen op de financiële winst maar ook op een betekenisvolle activiteit. Ze willen van toegevoegde waarde zijn voor de lokale samenleving en regio.

 

Sociaal ondernemerschap is een idealistische gedrevenheid om een bijdrage te leveren aan een sociaal, regionaal of ecologisch vraagstuk, in sterke verbinding  met ondernemerschap. Een sociale onderneming is duidelijk geen sociaal werk – deze ondernemingen maken winst zoals ieder ander. De manier van werken en de besteding van de winst maken het verschil, door de herinvestering in de omgeving, mensen en milieu.

 

Sociale ondernemingen zijn economisch zelfstandige bedrijven, dus niet afhankelijk van subsidies en donaties. Ze hebben een duidelijke missie. De combinatie van ondernemerschap met het vooropstellen van regionale en maatschappelijke impact zorgt voor innovatieve oplossingen. Ze hebben vaak een signalering- en voorbeeldfunctie. Deze functie stelt eisen aan het ondernemerschap.

 

Meedoen?

U kunt meedoen aan de verkiezing door een email te sturen aan sesamefriesland@gmail.com. Of neem telefonisch contact op met studentmanager Bertwin Kampman via 0630367425.

 

Na uw bericht nemen jongeren van het projectteam contact met u op om de vragenlijst in te vullen.

 

Aanmelden kan t/m vrijdag 22 mei 2015.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement