Ondernemend Friesland nieuws

Ondernemers: op tijd betalen onderdeel verantwoord ondernemerschap

Ondernemers vinden dat overheden en bedrijven ‘op tijd betalen’ moeten implementeren in hun MVO-beleid. Dat blijkt uit een onderzoek van Intrum Justitia onder haar relaties. Wanneer ‘tijdig betalen’ wordt opgenomen in een MVO-beleid is dit volgens ondernemend Nederland gunstig voor de liquiditeit van het Nederlandse bedrijfsleven. Zo is de kans groter dat de tientallen miljarden euro’s, die in 2010 door overheden en bedrijven moesten worden afgeschreven, dan wel worden betaald.

“Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen denken we vaak aan een beter leefklimaat en verantwoord personeelsbeleid, maar het heeft ook betrekking op economisch terrein”, legt Edwin Prevoo (algemeen directeur van Intrum Justitia) uit. “Ook het nakomen van afspraken op financieel gebied zou onderdeel moeten uitmaken van MVO-beleid. Want hoe geloofwaardig is een bedrijf dat jaarlijks grote bedragen pompt in bijvoorbeeld allerhande gesubsidieerde milieumaatregelen, maar ondertussen z’n rekeningen standaard 60 dagen te laat betaalt? Een gevaar voor de winst en soms zelfs voor het voortbestaan van de leveranciers waarmee zaken wordt gedaan. De kredietcrisis heeft ons geleerd dat eenzijdig winstbejag slecht is voor het economisch bestel en de balans tussen people, planet en profit.”

 

Risicovolle handelspartijen

Door het implementeren van een aantal duidelijke betalingsregels in het MVO-beleid kan een bedrijf dit ondervangen. “Rekeningen dienen conform afspraken dan wel binnen de wettelijke termijn van 30 dagen betaald te worden”, verduidelijkt Prevoo. “En door bijvoorbeeld een goed klantacceptatie, risk- en creditmanagementbeleid in de commerciële en financiële organisatie te integreren worden risicovolle, op eenzijdig winstbejag georiënteerde handelspartijen op tijd gespot. Continue monitoring van kredietwaardigheid en betaalgedrag van klanten moet centraal staan. Op deze manier krijgt eenzijdig winstbejag en wanbetaling veel minder kans en wordt onze economie robuuster.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement