Ondernemend Friesland nieuws

Onzeker bestaan - Leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt

FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Andries Ekhart, wethouder van Sociale Zaken in Sneek, praten op woensdagavond 24 februari met alle fractievoorzitters uit Sneek en het aanwezige publiek over ‘werkende armen’. Neemt de plaatselijke politiek aan het groeiende probleem van hardwerkende mensen die nauwelijks of helemaal niet kunnen rondkomen wel serieus? Wat doen de fracties in de gemeenteraad van Sneek om het probleem te lijf te gaan?

Plaats: De Walrus in Sneek.

Gespreksleiding: Will Tinnemans, schrijver van het boek Onzeker bestaan. Leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt.

Organisatie: FNV Bondgenoten Lokaal afdeling Sneek, met medewerking van de Arme Kant van Fryslân.

Aanvang: 19.30 uur.

Gratis toegang, iedereen is welkom, ook niet-leden!

Honderdduizenden werknemers sprokkelen met hard werken een karig inkomen bij elkaar. Hun arbeidsomstandigheden zijn belabberd en van hun loon kunnen ze meestal niet fatsoenlijk leven. Ze werken op onmogelijke tijden. Sommigen hebben zelfs twee banen. Ze hoppen van het ene tijdelijke contract naar het andere, weten vandaag niet of ze morgen nog werk hebben. Ze liggen wakker omdat hun kinderen niet op zwemles kunnen. Ze voelen zich mislukt omdat ze in de supermarkt altijd genoegen moeten nemen met B-merken. En tijdens de recessie zijn ze vaak ook nog de eersten die eruit vliegen.

Geef de mensen om wie het gaat een gezicht, in woord en in beeld, luidde het verzoek van de fnv aan fotograaf Chris de Bode en schrijver Will Tinnemans. Laat zien wie ze zijn, die honderdduizenden werknemers in de schoonmaaksector, de glastuinbouw, de vleesverwerkende industrie, de postbezorging, de veelal verborgen sector van de huishoudelijke hulp, de supermarkten, de zorg, de taxirijders, de uitzendbureaus en de wereld van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Want het zijn die sectoren die bij elkaar de rafelrand van de arbeidsmarkt vormen. Niet omdat er iets mis zou zijn met de werknemers in die branches. Het werk zelf is meestal ook alleszins respectabel. Wat het onderste deel van de arbeidsmarkt het aanzien van een rafelrand geeft, is de combinatie van beroerde arbeidsomstandigheden, slechte betaling en een gebrek aan waardering door werk- en opdrachtgevers. De mensen die zich voor dit project hebben laten portretteren, onder wie ook een moeder van vier kinderen uit Sneek, zijn de schaamte voorbij. Ze hebben hun angst voor ontslag of andere represailles opzij gezet, want ze willen dat Nederland hun verhaal kent.

 

Komt dat zien!

De FNV vond 22 mensen bereid om hun levensverhaal te vertellen en zich te laten portretteren. Het resultaat is te vinden in het boek Onzeker bestaan (uitgeverij Nieuw Amsterdam, 160 pagina’s), op de discussieavond in de Walrus voor € 14,95 te koop uit handen van de auteur, tevens verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde in Sneek. De foto’s van de gelauwerde fotograaf Chris de Bode zijn op groot formaat (2 meter hoog) te bezichtigen:

- van 22 t/m 24 februari in Waltastins, Marktstraat (gemeentehuis) in Sneek

- van 25 t/m 27 februari in de Openbare Bibliotheek van Sneek.

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement