Ondernemend Friesland nieuws

Oosterend Terschelling bekroont met Waddengoud en de UNESCO Werelderfgoed status

Oosterend Terschelling Waddengoud en de UNESCO Werelderfgoed status

Onder toeziend oog van de burgemeester van Terschelling Bert Wassink, heeft directeur Beleid van de Provinsje Fryslân, Oeds Bijlsma, vanmiddag aan 14 ondernemers uit Oosterend op Terschelling de Waddengoudfiets uitgereikt. Als verrassing reikte Bijlsma, tevens voorzitter van de internationale Task Force voor het duurzaam toerisme in het Waddengebied, ook de UNESCO Werelderfgoedvlag uit aan het dorp. Een dubbele primeur, want Oosterend mag zich nu het eerste Waddengouddorp noemen en is nu tevens UNESCO Werelderfgoeddorp in het internationale Waddengebied. Oosterend verdient deze titels, omdat een groot gedeelte van de Oosterender bedrijven duidelijk hun activiteiten verbindt met omliggende natuur en deze met zorg in stand houdt door hun manier van ‘groen’ ondernemen.

Waddengouddorp

De bekroning vond plaats boven op de ‘Kaapsdune’ pal naast het dorp, die voor de gelegenheid versierd was met 14 vlaggen van het streekkeurmerk Waddengoud. Op dit 20 meter hoge duin was het een prachtig uitzicht over Oosterend dat grenst aan het Noordzeestrand, duinvalleien, Europees natuurreservaat De Boschplaat en het Werelderfgoed Waddenzee. Onder een stralende zon reikte Bijlsma hier de Waddengoudfiets en de Werelderfgoedvlag uit. Ook Waddengoudvoorzitter Pieter Krabbendam en burgemeester Wassink deden een duit in het zakje. “De combinatie tussen Werelderfgoed Waddenzee en het Waddengouddorp Oosterend staat symbool voor het duurzaam toerisme in het gehele nationale en internationale Waddengebied”, aldus de burgemeester. Voor de Werelderfgoedvlag zal speciaal op het Keizersplein midden in het dorp een vlaggenmast gezet worden.

 

Op dit plein staat tot 24 mei ook de Waddengoudfiets te pronken. Daarna zal de fiets rouleren tussen de 14 ondernemers, die allen Waddengoud gecertificeerd zijn. De gouden fiets moet uiting geven aan de verbondenheid van de ondernemers met de omliggende natuur bij Oosterend. Hiermee bezegelen zij ook de vergevorderde samenwerking die de bedrijven met elkaar hebben en die ze verder willen uitbreiden om Oosterend als duurzame toeristische trekpleister op de kaart te zetten. Op de facebook en website van Natuurlijk Oosterend, waar alle Waddengoud-bedrijven ook bij zijn aangesloten, is de Waddengoud fiets te volgen.

 

 

Streekkeurmerk

Het tweede deel van de middag werd voortgezet in Restaurant De Heeren van der Schelling van Arno van der Veen. Alle Waddengoud bedrijven maar ook een aantal niet Waddengoud bedrijven waren aanwezig. Onder genot van onder andere heerlijke Terschellinger oesters, leverde dit spontaan vier nieuwe aanmeldingen op voor het streekkeurmerk. Deze zullen binnenkort getoetst worden aan de strenge criteria op gebied van streekeigenheid, duurzaamheid en persoonlijk gastheerschap waaraan bedrijven moeten voldoen om zich bij het Waddengouddorp aan te mogen sluiten.

 

Bedrijven uit Oosterend met het Waddengoud keurmerk zijn Residentie Dicht bij Zee, Camping De Duinkant, Vakantieboerderij Om Aest, Fietsverhuur Oosterend & Appartement Rimkeskooi, Puur Terschelling & Puur Slapen, Vakantiepark Tjermelân, Appartementen De Groede, Appartementen Finistère, Camping ’t Wantij, Eetcafé De Boschplaat, Heartbreak Hotel, restaurant De Heeren van Der Schelling , Cranberryboerderij Groenhof en biologische schapenkaasboerderij & boerderijwinkel De Zeekraal.

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement