Ondernemend Friesland nieuws

Opening oplaadpunt elektrisch varen in Kollum

Op maandag 9 juli 2012, ’s morgens om half twaalf, openen de wethouders Jelle Boerema en Hilbrand Visser het elektrisch oplaadpunt voor boten bij de Rijdstraat in Kollum. Het project ‘Revitalisering Rijdstraat’ is hiermee afgerond. De aangebrachte voorzieningen zijn zeer gewenst in de gehele toekomstige ontwikkeling van Kollum als watersportdorp.

Bij de openingshandeling zijn twee elektrische boten van ‘LBB motoren’ en ‘Svenskip Fryslân’, beide uit Kollum, betrokken. Deze twee bedrijven, en het op de Rijdstraat aanwezige bedrijf ‘Waddeninzicht’, hebben een ruim aanbod in het elektrisch varen.

 

Het oplaadpunt is aangebracht in het kader van duurzaam varen, een initiatief van de provincie Fryslân. De provincie streeft naar CO2-vrij rijden en varen in Fryslân in 2020. Dit initiatief wordt gestimuleerd door de mogelijkheid van een subsidie voor een oplaadpunt. Vorig jaar is er ook een oplaadpunt gerealiseerd in jachthaven Lunegat te Dokkumer Nieuwe Zijlen. Kollum was nog een ontbrekende schakel in de routes van Noordoost Fryslân, waar elektrisch varen mogelijk wordt gemaakt.

 

De afgelopen maanden is het project ‘Revitalisering Rijdstraat’ afgerond. De herinrichting van het gebied is uitgevoerd door de firma Pijnacker uit Kollum, samen met leerlingen van de Friese Poort uit Drachten. Het aanbrengen van het oplaadpunt is uitgevoerd door Faber installatietechniek, ook gevestigd in Kollum, waardoor het een compleet plaatselijke aangelegenheid is geweest.

 

In goed overleg met omwonenden en de jachthavenvereniging is het gebied ingericht als verblijfsgebied voor aanwonenden en passanten. Er zijn diverse voorzieningen aangebracht, waaronder een trailerhelling, kanosteiger en een park. Nabij de trailerhelling/kanosteiger is het elektrisch oplaadpunt aangebracht. Er is een aluminium zuil geplaatst van 1.20m hoog, waaraan twee schepen gelijktijdig kunnen laden. Betaald wordt er door middel van een muntsysteem wat in de paal verwerkt zit. Het dagelijks beheer van de oplaadpaal wordt uitgevoerd door leden van de jachthavenvereniging.

 

De kosten, ongeveer € 8.800,-, zijn gefinancierd door de provincie Fryslân, de gemeente en jachthavenvereniging De Rijd uit Kollum.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement