Ondernemend Friesland nieuws

Praktijkgerichte introductiedag eerstejaars bouwstudenten ROC Friese Poort

ROC Friese Poort introductiedag

Vrijdag 21 augustus 2015 organiseerde Centrum Duurzaam een introductiedag voor alle eerstejaars studenten van de bouwopleidingen van ROC Friese Poort in Leeuwarden. Ongeveer 100 bouwstudenten uit Drachten, Emmeloord, Sneek en Leeuwarden maakten in deze eerste schoolweek direct kennis met de duurzame ambities van Centrum Duurzaam. Deze introductiedag stond in het teken van het prikkelen van de nieuwsgierigheid van de nieuwe bouwstudenten door middel van een challenge, een 2-tal lezingen en een bedrijfsbezoek. Dit is helemaal echt, aldus een van de studenten na afloop van deze inspirerende dag.

Challenge
Studenten bouw middenkader gingen aan de slag met een concrete vraag van de Provinsje Fryslan. Volgens Steffen Hofstra, plaatsvervangend realisatiemanager van de Centrale As, lijkt het ergste van de bouwrecessie voorbij te zijn. ‘Het is de hoogste tijd dat bouwbedrijven weer geld verdienen’. Hoe vertaal je de bouwfase van een woongebouw naar een app rekening houdend met bouwen op maat en duurzame technieken. Onder begeleiding van Frysklab kwamen de bouwstudenten middenkader tot nieuwe ideeën en verrassende inzichten. De winnende groep kwam met het idee om mensen via een een loopband door het eigen huis te laten lopen. Met een 3D bril kunnen ze het huis bekijken en via een microfoon kunnen ze aangeven wat ze anders willen. De ontwerper kan deze informatie beluisteren en het ontwerp aanpassen.

Klik hier voor de Challenge van de Provinsje Fryslan

 

Lezingen
De timmermannen kregen meer informatie over kozijnrenovatie en stofvrijboren aan de hand van een 2-tal lezingen. Marcel Bleijleven van Renovaid gaf aan dat er verschillende soorten houtrot zijn zoals bijvoorbeeld bruinrot, witrot, huiszwam, boktor en blauwschimmel. Duurzaam onderhoud van kozijnen valt of staat met het inspecteren van geveltimmerwerk. Is renovatie van het kozijn nodig dan begin je altijd met het verwijderen van het verfsysteem.Volgens Albert Rook van Festool is fijnstof schadelijk voor de gezondheid. Stofafzuiging zorgt voor een stofvrije werkomgeving. Op deze manier is stofvrij boren mogelijk waarbij je tijdens het werken niet in contact komt met schadelijke stoffen. Al met al nuttige tips om nooit te vergeten voor deze timmermannen in de dop.

 

Bedrijfsbezoek
Een bedrijfsbezoek in Heerenveen bij het bedrijf CNCwwerk stond op het programma voor de studenten van scheepsinterieurbouw en voor de meubelmakers. De eigenaar Jules Bosma gaf een inleiding over ICT in de jachtbouw aan de hand van foto’s tekeningen en 3D ontwerpen. Ook kregen de studenten de mogelijkheid om mee kijken bij de 3D freesmachines die volop in productie waren. Volgens docent Bennie Mous hebben de studenten door het bedrijfsbezoek een duidelijk beeld gekregen van computergestuurd frezen.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement