Ondernemend Friesland nieuws

Proefvaren met elektrische boten in Kameleondorp Terherne

Proefvaren met elektrische boten in Kameleondorp Terherne
TERHERNE (NL) – Elektrisch varen in Friesland wordt een hit. Werven als Goos Watersport in Grou melden dat ze opvallend veel sloepen met een stille, geurloze en milieuvriendelijke elektromotor verkopen, zelfs meer dan met een dieselmotor. De huidige economische crisis lijkt de Friese e-boat-specialisten helemaal niet in de weg zitten. Elektrisch voortgestuwde vaartuigen blijken goed te kunnen concurreren met conventioneel gemotoriseerde jachten.

Op 20 en 21 juni 2009 organiseert het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, in Kameleondorp Terherne een E-boatshow. In de haven van Sailing Point (Watersportcentrum Mid-Friesland) kan het publiek tijdens deze opstapdagen van 10.00 tot 18.00 uur kosteloos ervaren hoe stil en krachtig moderne elektromotoren in pleziervaartuigen zijn.

 

Presentator Albert Hendriks geeft tekst en uitleg. Op de E-boatshow, die gratis toegankelijk is, worden tien sterk uiteenlopende elektrische en hybride motor- en zeilboten met en zonder kajuit getoond.

Enkele zijn ook te huur. De kleinste boten zijn een polyester sloep en een open zeilboot waarmee je een paar dagen kunt varen zonder de batterijen op te laden. Een tien meter lang luxe hybride stalen kajuitmotorjacht van Tyvano Yachts uit Heeg is het grootste vaartuig. Eén van de getoonde jachten, een Westra Tjotter 770 in kajuitzeiljachtuitvoering, beleeft haar primeur op de eerste E-boatshow.

 

E-lisa


Het bureau voor toerisme Friesland Holland haakt met het promotieconcept E-lisa, met de “E” van elektro, in op het stimuleringsprogramma van de provincie Fryslân om zoveel mogelijk boten te voorzien van een geruisloze en schone elektromotor.
Directeur Albert Hendriks: “E-lisa staat voor de verleidelijke kracht van stroom, verbeeld door een mooie vrouw aan het roer. E-lisa staat ook voor de serene stilte die moderne elektromotoren en het Friese waterland kenmerken.”

 

Nummer één

“Friesland is nummer één in Europa op het gebied van de bouw en verhuur van motor- en zeilboten tot een lengte van 15 meter,” zegt Hendriks. “Die positie versterken we door ook trendsetter te worden op het gebied van elektrisch varen. De nieuwe generatie elektrische boten is doordacht gestroomlijnd en zuinig. De elektromotoren zijn, net als de accu’s, een stuk lichter en kleiner geworden en leveren direct volle kracht. Elektroboten zijn niet duurder dan vaartuigen met een conventionele dieselmotor. Met een elektrosloep of –motorjacht door natuurgebieden als Nationale Parken De Alde Feanen en Weerribben is het summum van genieten op het water.”

Vrees


De vrees van pleziervaarders dat men midden op een groot meer zonder stroom komt te zitten is volgens Hendriks absoluut ongegrond: “Met elektrosloepen kun je minstens een hele dag varen zónder de accu’s op te laden. Grote hybride motorjachten hebben nog een compacte fluisterdiesel of generator op reserve staan voor meerdaagse tochten en grote oversteken waarbij het opladen van de batterijen met walstroom even niet mogelijk is. Wie het IJsselmeer of de Waddenzee over wil hoeft echt niet in de rats te zitten over de energie.”

Showinfo

Locatie:
Sailing Point (watersportcentrum Mid-Friesland),
Jelle-paad 2, 8493 RG Terherne.

Openingstijden:
Zaterdag 20 en zondag 21 juni 2009 van 10.00 tot 18.00 uur

Entree: gratis

Parkeren: gratis

Organisatie: Bureau voor toerisme Friesland Holland, tel. 0561-615364.
www.e-boatshow.nl

Foto: Er worden ook al klassiek gelijnde elektroboten ontworpen zoals de aluminium Westra Tjotter 770 die leverbaar is als sloep, als laag kajuitmotorjacht én als traditioneel kajuitzeiljacht. De boot wordt gebouwd in het Friese Elahuizen door Westra.

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement