Ondernemend Friesland nieuws

Raethuis Accountants bestaat vijf jaar

Raethuis Accountants bestaat vijf jaar

De vooroordelen die bestaan over accountants gaan niet op voor Raethuis in Heerenveen. Oprichters Rein Dijkstra en Rients de Jong houden het graag eenvoudig en persoonlijk. Geen driedelig pak, maar een spijkerbroek met overhemd. Klanten kunnen hen een financiële of fiscale vraag stellen per sms, zonder tussenkomst van een secretariaat. Op die manier begeleiden ze sinds 2011 een groot aantal ondernemers.

"Onze toegevoegde waarde is dat we bovenal een sparringpartner zijn voor de ondernemer", zegt De Jong aan de bar van het Raethuis-café in het kantoor. "Rein en ik zijn zelf ervaren ondernemers, kunnen ons goed inleven en geven praktisch advies; gevraagd of tot iemands verrassing." Naast hem merkt Dijkstra op: "Het accountantscredo 'ik heb gecontroleerd, dus ik besta' gaat hier niet op. Natuurlijk controleren we de cijfers, maar we verklaren ze ook. We kijken daarbij niet alleen naar het verleden van het bedrijf, maar denken mee over de toekomstplannen en komen met prognoses."

 

Plezier

Compagnons Dijkstra uit Heerenveen en De Jong uit Scharnegoutum sloegen in 2011 de handen ineen. Als voormalige collega's bij een groot accountantskantoor in Friesland wisten ze al goed wat ze elkaar hadden. Dijkstra was mede-oprichter van het betreffende kantoor. "Ik stopte er in 2009. We waren succesvol en groeiden snel. Voor mij werd het op een gegeven moment te groot." Maar na een tijdje zonder adviesgesprekken begon het toch weer bij Dijkstra te kriebelen. "Ik miste het contact met de ondernemer. Ik wilde niet iets voor mezelf beginnen en dacht gelijk aan een iets opbouwen met Rients. Samenwerken is immers veel leuker." Met veel enthousiasme begon het duo met Raethuis aan de Herenwal in Heerenveen. Het plezier in het accountantsvak is nog onverminderd groot. De Jong: "Het komt neer op het verder helpen van de ondernemer, van zzp'er tot BV. Een hoog rendement is wellicht mooi voor de korte termijn, maar aan een tevreden klant houden wij op langere termijn een beter gevoel over."

 

Automatisering

Onlangs vierde Raethuis haar eerste lustrum. Dijkstra en De Jong hebben er de afgelopen jaren zeven collega's bijgekregen. Het team biedt bijna alle denkbare financiële en fiscale diensten aan, zoals advies over de omzet- en vennootschapsbelasting, het maken van financiële rapporten en het bedenken van stappenplannen voor bedrijfsopvolging. "Dit doen we voor heel verschillende ondernemers en bedrijven", vertelt De Jong. "Onze klanten zitten in medische hoek en de IT-wereld, maar komen bijvoorbeeld ook uit de bouw en horeca."

Managementondersteuning is een belangrijke poot. De Raethuis-controllers vertalen complexe materie naar compacte informatie voor ondernemers. "Wij beschikken over eigen rapportagetools en aangiftesoftware die gekoppeld zijn aan de administratie van klanten en hun bank", legt De Jong uit. "Hiermee kunnen we steeds meekijken en de ondernemer heeft real-time alle informatie beschikbaar." Alle klanten krijgen een handige app: slim123. De Jong: "Hierin staat alleen informatie die voor een ondernemer daadwerkelijk interessant is. Daarnaast kunnen er ook bonnetjes mee worden ingescand en verzonden. Snel via de app een vraag aan ons stellen, is eveneens mogelijk." De technische mogelijkheden binnen de accountancy ontwikkelen zich snel, realiseert Dijkstra zich. "Het is een uitdaging om er bovenop te zitten. Vorig jaar waren we één van de dertig genomineerden voor de titel 'meest innovatieve accountantskantoor van Nederland', daar zijn we erg trots op."

 

 

 

Blijven leren

Dat de meeste medewerkers van Raethuis kort geleden de schoolbanken hebben verlaten geeft beide heren een extra prikkel. "Het zijn allemaal afgestudeerde HBO'ers", aldus nestor Dijkstra. "Ik ben weliswaar bijna zestig en heb zo'n beetje alles in dit vak meegemaakt, maar bij ons leer ik nog elke dag. Dit in een familiare sfeer, die we mede creëren via ons café." Anderzijds ondersteunen Dijkstra en De Jong de ambities van hun medewerkers. "Bijvoorbeeld als het gaat om het adviseren van klanten", aldus De Jong. "Rein en ik nemen regelmatig collega's mee naar een adviesgesprek, zodat ze waardevolle ervaring opdoen. Daarnaast gaan ze naar vakinhoudelijke trainingen." Zelf blijven De Jong en Dijkstra ook graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. "Niet alleen op ons eigen vakgebied", zegt De Jong, "ook dat van onze klanten. Zo volgde ik laatst een cursus over de bouw. Door onze brede kennis kunnen wij een extra goed aanspreekpunt zijn en gerichter adviseren."

 

Flexibel

Nog meer kennis is er beschikbaar via een aantal vaste partners. Raethuis werkt samen met diverse specialisten in de omgeving van Heerenveen, zoals een notaris, subsidie-adviseur, salarisverwerker, financieringsadviseur en een waarderingsdeskundige voor de taxatie van onroerende goederen. "Wij willen beslist niet alles onder één dak hebben", zegt Dijkstra. "Raethuis wordt geen grote, opgetuigde kerstboom. Een gelaagde organisatie maakt ons namelijk minder flexibel. Daarbij hebben we op deze manier weinig overheadkosten, waardoor we onze dienstverlening ook nog eens voor een scherpe prijs kunnen aanbieden."

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement