Ondernemend Friesland nieuws

Reitsma Opleidingen Driesum

Piet Reitsma

‘Meer kennis voorkomt ongelukken’

De afgelopen 10 jaar is het aantal bedrijfsongevallen in Europa gehalveerd. Dat komt doordat we meer kennis hebben over wat wel en niet gevaarlijk is, aldus Piet Reitsma. Vanuit Reitsma Opleidingen uit Driesum geeft hij die noodzakelijke kennis door aan bedrijfsleven en particulieren. Reitsma: “Het is mooi om leed te kunnen verzachten, het is nog mooier om leed te kunnen voorkomen. Dat kan door die noodzakelijke kennis door te geven, want onveilige situaties ontstaan vaak uit onwetendheid.”

Praktijkoefeningen in de werkomgeving

Reitsma haalde in 1984 zijn EHBO instructeur -diploma en rondde in 2007 zijn HBO-opleiding Integrale Veiligheid aan het Thorbeckeacademie af. Hij geeft, samen met zijn echtgenote die verpleegkundige is, een dag per week les in Scheepgezondheidszorg en veiligheid op de Zeevaartschool in Delfzijl. Daarnaast geeft hij cursussen VCA, BHV, reanimatie, AED en (kinder) EHBO. Zijn doelgroep bestaat naast particulieren uit bedrijfsleven, overheidsinstellingen en veel scholen. De praktijkoefeningen vinden bij voorkeur in de werkomgeving zelf plaats, aldus Reitsma: “Dat is belangrijk, want het gaat er om dat je goed handelt in je eigen omgeving, dáár moet je het kunnen toepassen.”

 

Reitsma Opleidingen uit Driesum verzorgt trainingen op locatie

Reitsma Opleidingen Driesum blusdeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BHV-plan

Op Europees niveau nam het aantal bedrijfsongevallen af en het bewustzijn ten aanzien van onveiligheid toe. Ook in Nederland is dat bewustzijn gegroeid, mede dankzij de BHV-verplichting voor alle ondernemers. Reitsma: “Onveiligheid veroorzaakt veel leed, maar kost daarnaast natuurlijk ook veel geld. Het is dus in ieders belang om te investeren in veiligheid. ”Reitsma ondersteunt bedrijven en scholen ook bij het opstellen van de wettelijk verplichte  risico-inventarisatie en evaluatie en een BHV-plan: “Dat is tegenwoordig geen eenvoudige klus meer omdat je rekening moet houden met een veelvoud aan wettelijk eisen.”

 

Cafébrand Volendam

Tijdens zijn trainingen refereert Reitsma regelmatig aan voorbeelden uit de praktijk. Een voorbeeld: de grote cafébrand die in Volendam tijdens de jaarwisseling van 2000 naar 2001 landelijk grote beroering wekte. Reitsma: “Veertien jonge mensen kwamen om. Enkele van hen stonden met de rug tegen de nooduitgang en hadden het pand direct kunnen verlaten. Maar dat deden ze niet, ze wilden het pand verlaten via de zelfde plek waar ze die avond binnen waren gekomen. ”Mensen kijken niet om zich heen en vertonen kuddegedrag, ze willen daar heen waar ook alle anderen heengaan, verklaart hij: “Maar dat is niet altijd de juiste weg. In mijn trainingen probeer ik mensen dat bewustzijn bij te brengen. Dat kan je redding zijn wanneer je op een  gegeven moment écht in zo’n situatie komt.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement