Ronald Spoelstra: duurzaamheidspionier in hart en nieren

“Technion was een bureau voor gebouwgebonden technische installaties, met specifieke aandacht voor energie-efficiëntie”, vertelt Spoelstra over zijn pioniersstappen als duurzame ondernemer. “Compagnon Henk Waslander en ik signaleerden dat er destijds innovatieve technieken ontstonden om efficiënt met energie om te gaan. Dat vonden we leuk; met behulp van techniek vorm geven aan onze passie. Elektrotechniek, werktuigbouwkundige installaties, verduurzaming, beheer & onderhoud en bouwfysica waren onze specialismen.” Het geesteskind van Spoelstra en Waslander boekte succes en trok zo de aandacht. INNAX, een missiegedreven gebouwenverduurzamer en inmiddels Freon fan Fossylfrij Fryslân, nam het bedrijf over in 2019. Sinds 1 maart jl. gaat Technion dan ook door het leven als INNAX Noord.Onze visies sloten naadloos op elkaar aan”, aldus Spoelstra, die tot het directieteam toetrad als Corporate Account Director.

Het bedrijf is een betrouwbare partner bij het verduurzamen van gebouwen. Zo adviseerden Spoelstra en de zijnen bij de bouw van het circulaire en energieneutrale pand van Freon ROC Friese Poort aan de Leeuwarder Egelantierstraat. Ook de initiatiefnemers van Elfstedenhal Leeuwarden en TopsportZorgCentrum (het trainingscomplex van voetbalclub FC Groningen) wisten de gebouwenverduurzamer te vinden. Deze klanten, die advies kregen op het gebied van installaties, verduurzaming en bouwfysica, vormen slecht een kleine greep uit de opdrachtgevers van Freon INNAX.

Duurzaamste manage van Nederland

Spoelstra’s jarenlange ervaring en passie voor energie-efficiëntie kwamen samen tijdens het persoonlijke project Manege Middelsee, evenals een woning, aan de zuidkant van Leeuwarden. Op een stuk weiland voor de nieuwste wijk van de Friese hoofdstad ontwikkelden hij en zijn echtgenote een duurzame woning en aangrenzende manege. De meest duurzame van het land bovendien. “Daarbij hebben we qua duurzaamheid alles doorgevoerd wat maar te bedenken is. Dan gaat het niet alleen om energie-efficiëntie, maar ook het gebruikte materiaal en de manier van bouwen. De bouwwijze is flexibel en demontabel; alles is zó opgebouwd zodat het later is uit te breiden of her te gebruiken. Bovendien hebben we veel gebruikgemaakt van hout, dat duurzaam en circulair is.”

Ook bedachten de Spoelstra’s een eigen rioolsysteem, waarbij, tevens voor het waterverbruik, hemelwater op de daken middels buffertanks wordt ingezet voor de manege. Daar blijft het echter niet bij. “De daken liggen vol met zonnepanelen, waardoor we geheel in de eigen behoefte voorzien. Ook worden de machines en voertuigen in elektrische uitvoering hiermee uitgerust. Bovendien minimaliseren we ons verbruik door ledverlichting, aanwezigheidsdetectie en – waar nodig – inzet van infraroodpanelen voor plaatselijke verwarming. Een lucht/water-warmtepomp maakt het plaatje compleet. Bij het bouwproject werden enkel bedrijven uit de regio ingezet, waaronder Freon Lont.”

Trage overheid

Buiten de morele ambitie ziet Spoelstra ook een financieel voordeel aan zijn duurzame project. “Deze werkwijze helpt, door de slimme omgang met energie, water en belasting van het riool, bij de beheersing van exploitatiekosten. We hebben bijna geen elektriciteitskosten, hele lage water-, maar ook zeer lage waterschaps- en rioollasten. Wij gebruiken namelijk zoveel mogelijk hemelwater.” Het kán dus, zoveel wil Spoelstra maar zeggen. Binnen het bedrijfsleven is er echter nog werk aan de winkel, evenals bij de overheid, zo signaleert hij. “Ondernemers kijken meer vanuit het bedrijfsmodel dan de moraal. Zij zitten niet te wachten op kostenverhoging.”

Verandering is voor mensen bovendien lastig, meent het directielid van INNAX. “Twee jaar geleden vond men thuiswerken not done. Het zou ten koste gaan van productiviteit en saamhorigheid. Wat blijkt nu, na een jaar thuiswerken? Het is mogelijk. Ik beweer niet dat het ideaal is, maar het uiterste geval van onmogelijkheid is niet aan de orde. Zo is het ook met duurzaamheidsontwikkelingen, zélfs bij de overheid. Voor veel bedrijven en overheidspanden in Leeuwarden is bijvoorbeeld een SDE+-beschikking aangevraagd en beschikbaar gesteld. Tóch komt het nog niet altijd tot de daadwerkelijke verduurzaming. Het blijkt ook binnen overheden moeilijk om geld voor duurzame maatregelen te reserveren. Misschien lijkt de overheid toch wel erg op het bedrijfsleven.”

Delen via

Vergelijkbare berichten