ROS Friesland eerste nieuwe lid van coöperatie DataFryslân

ROS Friesland is een kennis- en expertisecentrum dat als adviesorganisatie meewerkt aan het bevorderen van samenwerking en innovatie tussen partijen in en om de eerstelijnszorg (de zorg waar iedereen zonder verwijsbrief van de huisarts gebruik van kan maken). Dit doet zij door op strategischvlak te adviseren en projecten en programma's te leiden. ROS Friesland staat voor vindingrake oplossingen en is actief op de gehele levenslijn, van geboortezorg tot aan palliatieve zorg. ROS Friesland heeft als doel om de zorg in Friesland hoogwaardig en betaalbaar te maken en te houden. Dat streven past bij de missie van DataFryslân, zegt Sandra Scherstra (directeur-bestuurder van ROS

Samenwerking nodig

Friesland): “DataFryslân en wij hebben gemeen dat wij de zorg in Fryslân op een hoger plan willen krijgen. Daarvoor is vooral samenwerking nodig, kennisdeling en het zoeken naar datagedreven oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Zo worden knelpunten en kansen inzichtelijk voor zorgaanbieders en gemeenten, zodat de energie naar de goede onderwerpen gaat. ROS Friesland en

DataFryslân werken al samen, onder meer in de ontwikkeling van het Fries Venster Thuiswonende Ouderen, waar we de procesbegeleiding voor hebben gedaan. Dat venster wordt uitgebreid met de component Wonen, wat nog meer waardevolle informatie zal opleveren.”

Data-onderzoeken

DataFryslân is in 2019 ontstaan als samenwerkingsverband van zeven Friese maatschappelijke partijen (Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Smallingerland, Gemeente Súdwest-Fryslân, Fries Sociaal Planbureau, NHL/STENDEN en Rijksuniversiteit Groningen Campus Fryslân) en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De data-onderzoeken die DataFryslân in de afgelopen jaren heeft gedaan hebben geleid tot nieuwe data en betere inzichten over thema’s als leefbaarheid, ouderenzorg en de Friese arbeidsmarkt.

Om met nog meer slagkracht zulke toekomstgerichte thema’s te kunnen onderzoeken is DataFryslân sinds 2 februari van dit jaar een coöperatie, een zelfstandige onderneming met de leden als medeeigenaar. Door kennisuitwisseling, innovatief onderzoek, advies en productontwikkeling maakt de Coöperatie DataFryslân U.A. het delen en toepassen van data effectief, betrouwbaar en veilig. In de Frisian Data Exchange (FDX) worden op termijn de gezamenlijk ontwikkelde datadashboards en/of algoritmes via een centraal platform beschikbaar gesteld aan alle leden. Op die manier kunnen data een essentiële bijdrage leveren aan het maken en uitvoeren van beter beleid.

Scherstra: “We zijn heel ambitieus in wat we kunnen doen voor Fryslân. Om onze maatschappelijke opgave te realiseren, zoeken we bewust de samenwerking met relevante partijen. Dit zijn partijen uit de eerste- en tweedelijnszorg, maar ook partijen uit het sociale en ruimtelijke domein zoals DataFryslân. Dat ROS Friesland nu als eerste lid is geworden van de coöperatie, is voor mij een mooie bevestiging van het partnerschap dat we al hebben!”

Delen via

Vergelijkbare berichten