Ondernemend Friesland nieuws

Ruiter Machinefabriek al 140 jaar volop in beweging

Erik Ruiter Ruiter Machinefabriek

Niet op de automatische piloot.

Sinds 1874 maakt Ruiter Machinefabriek in Sneek machines en apparaten voor uiteenlopende klanten. Bij het familiebedrijf heeft inmiddels de zesde generatie de teugels in handen. Directeur Erik Ruiter (41) valt niet graag terug op routine. Hij wil verder groeien en is druk bezig met investeren. Zo wordt begin 2015 een splinternieuw bewerkingscentrum in gebruik genomen. Ruiter Machinefabriek uit Sneek vierde dit jaar haar 140-jarig jubileum. S.G. Ruiter nam op 28 april 1874 het bedrijf over van hoefsmid Wagenaar op de Oosterdijk, het winkelhart van Sneek.

"Jarenlang was er een lijn bij de voornamen van de opvolgers", vertelt Erik Ruiter als hij terugdenkt aan zijn voorvader. "Na S.G. Ruiter kwam G.S. Ruiter; dit patroon bleef zich herhalen. Daar is bij mij een einde aangekomen. Tijden veranderen, nietwaar? Officieel heet het bedrijf trouwens wel steeds S.G. Ruiter & Zn." Dat hij de leiding zou overnemen van zijn vader was niet vanzelfsprekend. "Ik ben volledig vrijgelaten door mijn ouders. Ik kon mijn eigen keuzes maken. Maar ik had wel interesse voor techniek en heb technische bedrijfskunde gestudeerd. Vervolgens werkte ik voor bedrijven vergelijkbaar met Ruiter. Toch was ik blij verrast toen ze mij in 2003 vroegen voor een managementfunctie. In 2009 werd ik directeur.”

 

Ruiter Machinefabriek uit Sneek is producent van een eindeloze lijst metaal- en kunststofproducten.

Divers

Ruiter is producent van een eindeloze lijst metaal- en kunststofproducten. Uiteraard worden allerhande machines en onderdelen gemaakt, maar ook frames, skids, bordessen, trappen, schudbedden, strottrechters, opslagbakken, tanks en transportsystemen gaan door de uitgang. Na de Oosterdijk en industrieterrein Houkesloot zit Ruiter sinds 2012 op bedrijventerrein De Hemmen. "We waren flink gegroeid en het was tijd voor een nieuwe locatie met betere faciliteiten. Steeds meer gaat automatisch in onze sector en daar sluiten wij onze ogen niet voor." De klanten zitten vooral in de algemene industrie, de voedingsmiddelenwereld, de chemische sector en de afvalwaterverwerking. Van bakkerijen en snoepfabrieken tot jachtbouwers, papierverwerkers, drukkerijen en vleesverwerkers. "De vraag van de klant kan concreet of juist heel open zijn. Soms weet de opdrachtgever al heel duidelijk wat hij wil hebben, bijvoorbeeld een verbetering van een huidige machine. Maar wij worden ook vaak gevraagd om mee te denken. Het betrokken worden in de ontwerpfase is een mooie uitdaging. Daarvoor hebben wij alle facetten in huis. We blijven betrokken tot na de oplevering; ook goede nazorg is erg belangrijk. Als er een probleem is, komen wij het meteen oplossen. Zeker bij productiebedrijven telt dat."

 

Investeren

Een goede, nauwe samenwerking is volgens Ruiter cruciaal. "Als je elkaar goed kent, kom je verder. Wij gaan daarom graag een partnerschap aan. Er zijn klanten waarvan ik mij niet meer kan herinneren wanneer onze samenwerking begon; met hen werken we al zo lang en intensief samen. Bijvoorbeeld met de grootste koffieproducent van Nederland of een internationale ritsenfabrikant wiens hoofdkantoor in Sneek staat." Ruiter is trots op de historie van zijn bedrijf. Maar hij kijkt liever naar de toekomst. "Familieondernemingen zijn mooi en worden steeds unieker, maar met sentimenten verdien je geen brood. De continuïteit staat voorop. Gelukkig zie ik dat het dieptepunt van de recessie achter ons ligt; de markt trekt weer geleidelijk aan. Ik wil groeien en investeren. Ruiter is volop in beweging. Zo openen we begin volgend jaar een nieuw bewerkingscentrum met een computergestuurde draaibank. Dit vormt een goede aanvulling op ons huidige dienstenpakket."

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement