Ondernemend Friesland nieuws

Schiermonnikoog 25 jaar een nationaal park

Vuurtoren Schiermonnikoog

‘We bewaren de balans’

Wanneer een eiland als Schiermonnikooghet predicaat 'nationaal park' mag dragen, kan dat tegelijkertijd worden gezien als een vloek en een zegen. Het toerisme en de natuur varen er wel bij, maar geldtdat ook voor de bewoners? Volgens Jan Jaap de Graeff, bestuurslid van het overlegorgaan Schiermonnikoog, is het juist de kunst hierin een balans te vinden.

 

Met meer dan driehonderd vogelsoorten die jaarlijks het eiland bezoeken, negen soorten orchideeën en honderden andere plantensoorten, is het geen wonder dat Schiermonnikoog sinds 1989 een nationaal park is. “Een groot deel van het eiland kenmerkt zich door de mooie natuur en door grote en ruime vergezichten.” begint De Graeff, die zelf 10 jaar lang algemeen directeur was bij Natuurmonumenten, de organisatie die het park ook beheert. “Je kunt er eigenlijk eindeloos lopen en fietsen.”

Kwelder Schiermonnikoog

Balans vinden tussen vooruitgang en rust
Toch draagt het nationaal park ook bij aan de ambivalente houding van de bewoners naar het toerisme. De Graeff: “Natuurlijk is het feit dat Schiermonnikoog een nationaal park is goed voor het imago van het eiland en komen er toeristen op af, maar soms is het wel erg druk. Daarnaast brengt de titel ook andere beperkingen met zich mee.” De Leidenaar die zelf meerdere keren per jaar op het eiland te vinden is, haalt een voorbeeld aan: “Er lopen hier nogal wat verwilderde katten rond die voor de nodige overlast zorgen. Sommige bewoners zouden hier op willen jagen, maar dat mag niet omdat het de rust van het gebied zou verstoren.” Het overlegorgaan dient deze belangen goed op elkaar af te stemmen. De Graeff: “De schouders moeten eronder en we moeten ons focussen op aandacht voor communicatie en educatie, de voorzieningen en het vergroten van de aantrekkingskracht van het eiland. Het is onze wens om te blijven vernieuwen, maar dat moet wel op zo'n manier dat de charme en rust van het eiland gewaarborgd blijft.”

 

Schiermonnikoog gastheerschap en vernieuwing

Gastheerschap en vernieuwing

Tijdens de activiteiten van ter ere van het 25-jarig bestaan van het gebied als nationaal park is dat nog een hele klus. “Er zijn  speciale excursies, tentoonstellingen, en is er voor kinderen ook van alles te beleven” vertelt De Graeff. “Alles staat hier dan in het teken van het motto gastheerschap en we willen deze mijlpaal wel de nodige luister bijzetten, maar ook dat moet geen kermis worden. Het is hier immers geen Scheveningen.” Hoewel de balans op het eiland het belangrijkste is, ziet De Graeff vernieuwing als prioriteit. “Neem de Promenade,” verwijst hij naar het nog te verrijzen nieuwe bezoekerscentrum. “Een mooie kans om de bezoekers van het eiland goed te ontvangen, te faciliteren en dat te combineren met andere faciliteiten als bijvoorbeeld de VVV. Er is behoorlijk veel discussie over, maar ik hoop van ganser harte dat het er toch op een of andere manier komt.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement