Ondernemend Friesland nieuws

Sleephoppersimulator MIWB uitgebreid met faciliteit om olie op te ruimen

Sleephoppersimulator MIWB uitgebreid met faciliteit om olie op te ruimen

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, onderdeel van NHL Hogeschool, breidt haar nieuwe sleephoppersimulator uit met de mogelijkheid om olie op te ruimen. Recente ongelukken waarbij grote hoeveelheden olie in zee terecht kwamen, bevestigen het belang om goed voorbereid te zijn op dit soort calamiteiten. De nieuwe simulator biedt hiertoe voldoende mogelijkheden. Op dinsdag 25 juni tekenden NHL Hogeschool en het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Waterbouw een samenwerkingsovereenkomst.

Met de sleephoppersimulator trainen studenten en huidige bemanningsleden het varen en het manoeuvreren tijdens het baggerproces. Dankzij uitbreiding van de simulator kunnen straks ook olie-opruiming werkzaamheden gesimuleerd worden. De introductie van deze nieuwe faciliteit is onderdeel van een upgradings- en uitbreidingsproject van de simulatoren op het maritiem instituut.

Sleephoppersimulator

Een sleephopperzuiger is een schip dat met sterke pompen en motoren zand, klei, slib en grind van de zeebodem zuigt. Baggervaartuigen als deze worden ingezet bij grote landaanwinningprojecten zoals Maasvlakte 2 en bij het uitdiepen van vaarwegen. Het zijn technisch zeer geavanceerde schepen: de grootste is meer dan 200 meter lang. Naast het opzuigen van zand kunnen dit type schepen ook olie van het wateroppervlak verwijderen hetgeen ze goed inzetbaar maakt bij grootschalige olieverontreinigingen op zee.

 

Samenwerking

De uitbreiding van de simulator is in samenwerking gebouwd met de leden van de Vereniging van Waterbouwers en Kongsberg Maritime in Noorwegen. Het project is mede tot stand gekomen dankzij subsidies van Stichting Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) en de provincie Fryslân. Daarnaast financierde het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Waterbouw (O&O-fonds) een groot deel van de bouw. Het O&O-fonds heeft regelmatig overleg met de school over:

  • de promotie en instroombevordering van jongeren naar de waterbouwopleidingen;
  • het op peil houden van de kwaliteit van het aangeboden onderwijs en de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt;
  • de mogelijkheden van scholing en ontwikkeling van medewerkers in de waterbouw.

 

Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB)

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling is onderdeel van NHL Hogeschool. Het MIWB heeft de bacheloropleidingen Maritiem Officier, Scheepsbouwkunde en Ocean Technology. Momenteel studeren zo’n vijfhonderd mensen aan het MIWB. Het instituut is internationaal actief in onder meer Kazachstan, de Filippijnen en Maleisië en werkt samen met Singapore Maritime Academy. Naast opleidingen voor voltijdstudenten organiseert het MIWB verschillende maritieme cursussen voor de beroepsbevolking. Het lectoraat Maritiem Milieu- en Veiligheidsmanagement is verbonden aan het MIWB. Lector Wierd Koops is deskundige op het gebied van olieverontreiniging op zee; de nieuwe simulatorfaciliteit geeft nieuwe mogelijkheden voor praktijkgericht simulaties binnen zijn lectoraat.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement