Ondernemend Friesland nieuws

Sluiting van ASR Woudsend is desastreus voor Friese economie

Sluiting van ASR Woudsend is desastreus voor Friese economie

Kamerleden van met name het CDA en de PvdA zullen Kamervragen stellen aan de demissionaire ministers van Economische Zaken en van VROM over het besluit van de hoofddirectie van ASR om de vestiging in Woudsend te sluiten. De regio in zuidwest Friesland verliest daarmee zo’n 150 arbeidsplaatsen. De Kamerleden achten het besluit van de ASR-directie in strijd met het spreidingsbeleid van de rijksoverheid om werkgelegenheid naar met name de meer economisch zwakkere regio’s zoals Friesland te stimuleren.

De CDA- en PvdA-Kamerleden voegen zich daarmee in de strijd die de gemeente Wymbritseradiel samen met de provincie Fryslân voert om sluiting van het call center van ASR Verzekeringen te voorkomen. Dat bleek maandagmiddag tijdens een werkbezoek van de Kamerleden aan de met sluiting bedreigde ASR-vestiging in Woudsend. De Nederlandse Staat is 100 procent aandeelhouder van ASR verzekeringen.

 

Het besluit van de hoofddirectie om de vestiging in het Friese Woudsend te sluiten lijkt onwrikbaar. Argumenten die volgens Jos Baten van de hoofddirectie een rol bij het besluit hebben gespeeld zijn het onderbrengen van de gezamenlijke ASR-vestiging in de Utrechtse regio om de gezamenlijke bedrijfscultuur te versterken en het verlagen van de bedrijfskosten.

 

Goedkoper in Friesland

Gedeputeerde Piet Adema van de provincie Fryslân zei in het overleg met de ASR-hoofddirectie maandagmiddag in Woudsend, niet onder de indruk te zijn van die argumenten. “Als het om de cultuuraspecten gaat, is juist de arbeidsmoraal en het arbeidsethos in de Friese regio erg groot. Bovendien zou het kostenaspect wel eens aanzienlijk gunstiger uitpakken wanneer de ASR zich niet in de Randstad maar in Friesland had gevestigd”, aldus de Friese gedeputeerde. Verhuizing naar de noordelijke provincie is volgens Baten echter geen punt van overweging geweest.

 

Desastreus

Met klem werd de directie van ASR-verzekeringen er op gewezen welke grote maatschappelijke gevolgen het sluiten van de vestiging Woudsend met ingang van 1 januari 2012 zal hebben. Het sluiten van “Woudsend” noemt het PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi “desastreus voor de Friese economie”. Burgemeester Reitsma van de Friese gemeente Wymbritseradiel, waar Woudsend onder valt, maakte een vergelijking op meer nationaal niveau: “Als Schiphol bij Amsterdam wordt weggetrokken, is Nederland te klein. Vergelijkbare gevolgen, uiteraard op veel kleinere schaal, zijn hier ook aan de orde wanneer de vestiging “Woudsend” wordt gesloten. Dit heeft enorme maatschappelijke effecten voor de regio”, aldus de burgemeester. Ook de gezamenlijke vakbonden van FNV en CNV hebben geen begrip voor het besluit van de ASR-hoofddirectie. Behalve dat het besluit op onbegrip stuit, zijn de vakbonden ook van mening dat de ASR een “sociale plicht heeft voor deze regio”.

 

Alternatieve werkgelegenheid

De enige toezegging die Jos Baten van de hoofddirectie maandagmiddag in Woudsend maakte is dat hij mee wil praten over alternatieve werkgelegenheid in de sfeer van dienstverlening door andere bedrijven. Het zou dan gaan om bedrijven die zich in de regio zuidwest Friesland zouden willen vestigen. “Maar gezien de huidige economische situatie zal dat niet gemakkelijk zijn”, zo liet hij er op volgen. Afgesproken is dat het gemeentebestuur van Wymbritseradiel, het provinciaal bestuur en de hoofddirectie van ASR met elkaar in gesprek blijven om een acceptabele oplossing voor het werkgelegenheidsprobleem te gaan zoeken.

 

 

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement