Ondernemend Friesland nieuws

Start INTERREG IVA project Watertechnologie

Wetsus is leadpartner van een nieuw Nederlands-Duits Watertechnologieproject. Binnen dit project gaan Nederlandse en Duitse bedrijven en kennisinstellingen de komende twee jaren onderzoek verrichten op twee thema’s: desinfectie van ziekenhuisafvalwater en riothermie. Het onderzoek rondom ziekenhuisafvalwater zal zich aan de Nederlandse zijde concentreren op de demonstratiesite bij het Antoniusziekenhuis in Sneek.

De aanwezigheid van antibiotica en antibiotica resistente bacteriën in afvalwater van ziekenhuizen kan zorgen voor de bevordering en verspreiding van resistentie, wat een gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren. In het project zal de omvang van het probleem in kaart gebracht worden en zullen diverse innovatieve technologieën zoals UV-behandeling, ultrasoon geluid, membraantechnologie, hoge flux ozonisatie en desinfectie in een fluïde bed inductie-reactor uitgetest worden.

 

Met riothermie (warmteterugwinning uit rioolwater) bestaat reeds meerdere jaren praktijkervaring in met name Zwitserland en Duitsland. In Nederland is deze techniek nog nauwelijks ontwikkeld maar begint de interesse op gang te komen. Binnen het project wordt gekeken naar het ontwikkelen en testen van business cases voor kleinschalige terugwinning van warmte uit de riolering, vervuiling van warmtewisselaars in een zuivelfabriek en de ontwikkeling van een GIS-tool om kansrijke locaties voor warmteterugwinning in beeld te brengen. Het accent in dit werkpakket ligt aan de Duitse zijde van de grens.

 

De deelnemende bedrijven en instellingen delen de ambitie om hun netwerk uit te breiden en de samenwerkingsmogelijkheden met Duitse collegabedrijven te onderzoeken en vorm te geven.

Van Duitse zijde participeren: DE. ENCON, OOWV, IRO GmbH, Stadt Aurich, Ing.büro Kann-Dehn.

Van Nederlandse zijde: Biotrack, Water Waves, EasyMeasure, Bright Spark, Pharmafilter, Westra, Pure Green, Gemeente Groningen, KWR, Waterbedrijf Groningen, Westt en Wetsus.

 

Het project Watertechnologie wordt in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door het Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Verkehr Niedersachsen, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Provincie Fryslân en de provincie Groningen. Het wordt begeleid door het programmamanagement INTERREG bij de Eems Dollard regio.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement